Pirms gada veiktā cilmes šūnu implantācija sirds muskulī zīdainim bijusi veiksmīga

Pirms gada Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikā pirmo reizi Latvijā tika veikta cilmes šūnu implantācija miokardā četrus mēnešus vecam zīdainim ar smagu sirdskaiti - dilatācijas kardiomiopātiju. Patlaban bērna veselības rādītāji ir pārliecinoši uzlabojušies.

Vērtējot bērna veselības stāvokli, redzams, ka mazinājusies sirds dilatācija un mitrālā vārstuļa nepietiekamība, kā arī palielinājusies kontraktilitāte un sirds izsviede, kura bērnam pirms operācijas bija 11%, šobrīd - 43%, bet pilnīgi veseliem bērnam ir virs 60%, atveseļošanos raksturoja mediķi.

Bērna veselības stāvoklis pēc operācijas ir uzlabojies, lai gan tas nenozīmē, ka pacients var iztikt bez medikamentiem.

"Galvenais, ko mēs gribam redzēt, cik šūnas ir savairojušās plānajā sieniņā. Patreizējās novērošanas pie mums izslēdz iespējas to noteikt, bet mēs redzam, ka uzlabojušies funkcionālie rādītāji. Otra lieta mēs gribam ātri novērtēt to, kā nekad nav bijis - mums nav, ar ko salīdzināt. Es gribētu teikt, ka rādītāji ir labi, bet šai atbildei būtu jābūt ļoti nosegtai ar faktiem. Šī ir pilnīgi jauna problēma, pilnīgi jauna lieta," uzsvēris BKUS Kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs Aris Lācis.

Arī BKUS Bērnu kardiologs Inta Bergmane norāda, ka bērniņa veselības stāvoklis ir stabilizējies, mazinājusies sirds mazspēja un uzlabojušies sirds funkcionālie rādītāji, kā arī normalizējušies laboratorie sirds mazspējas marķieri. Meitenīte aug un attīstās atbilstoši vecumam, gada laikā nav arī nopietni slimojusi ar vīrusu infekcijām, kas var ievērojami pasliktināt stāvokli hroniskas sirds slimības gadījumā.

Kā ziņots, pirms gada Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas kardioķirurgi pirmo reizi Latvijā veica cilmes šūnu implantāciju miokardā četrus mēnešus vecam bērnam ar smagu sirdskaiti - dilatācijas kardiomiopātiju. Operāciju veica profesors Lācis.

Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikā tiek veiktas vairāk nekā 100 operācijas gadā un ambulatori konsultēti vidēji 4200 pacientu gadā.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais