Valsts kontrole prasa piekļuvi informācijai par pacientiem

Valsts kontrolei likums neļauj iegūt informāciju par pacientu, tāpēc revidentiem nav iespējams pārliecināties, vai valsts apmaksātās zāles pacienti patiešām saņem un vai nav gadījumu, kad šīs zāles vienkārši tiek nozagtas un pēc tam eksportētas. Tādēļ Saeimas Sociālo un darba lietu komisija gatavojas atvērt Pacientu tiesību likumu, lai turpmāk arī VK dotu tiesības piekļūt informācijai par pacientu.

Tā, atsaucoties uz "Latvijas Avīzi", vēsta tvnet.

Pret tiesībām VK piekļūt pacientu informācijai kategoriski ir Veselības ministrija un tiesībsargs, jo uzskata, ka nebūtu samērīgi VK nodrošināt šādas tiesības, jo tādas jau esot Veselības inspekcijai, kuras uzdevums ir kontrolēt, vai pacientiem piešķirtie līdzekļi tiek tērēti atbilstoši likumam. Tomēr, kā norāda eksperti, inspekcija nav VK un tās veiktās pārbaudes galvenokārt notiek pēc sūdzību saņemšanas, turklāt jāņem vērā, ka šī iestāde nav neatkarīga kā VK, bet atrodas konkrētas ministrijas padotībā.

"Mūs neinteresē, kāda ir pacienta diagnoze, bet gan tas, vai nodokļu maksātāju nauda tiek tērēta ekonomiski un efektīvi.

Valsts kontrole pārstāv sabiedrības intereses, tāpēc revidenti vēlas noskaidrot, vai pacients saņem visu, kas viņam pēc likuma pienākas. Vai nav tā, ka, piemēram, par vienu un to pašu pakalpojumu tiek samaksāts divreiz – vienreiz no valsts naudas maka, otrreiz – no paša slimnieka kabatas," laikrakstam savukārt norāda valsts kontroliere Inguna Sudraba, vienlaikus norādot: ja VK ir liegta informācija par pacientu, tad VK nevar izkontrolēt arī tēriņus par valsts apmaksātajiem medikamentiem un vai zāles patiešām saņem tie, kam tās pienākas.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais