Pieaug pēc degmaisījumu iedzeršanas slimnīcā nokļuvušu bērnu skaits

Šonedēļ Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā nokļuvuši pieci bērni pēc tam, kad vecāku neuzmanības dēļ bija iedzēruši degmaisījumu. Viens no šiem bērniem degmaisījumu iedzēris lielveikalā "Maxima". To apliecināja arī "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš.

Andiņš pastāstīja, ka, noskatoties video ierakstu, tirdzniecības uzņēmuma pārstāvji secinājuši, ka bērns iedzēris degmaisījumu, jo atstāts lielveikalā ilgāku laiku bez uzraudzības, kamēr māte atradusies citā veikala nodaļā.

"To, kādēļ degmaisījuma iedzeršana notika, vislabāk varētu paskaidrot bērna māte. Tomēr, runājot par atbilstību likuma prasībām, - šādiem šķidrumiem ir jābūt drošības korķim, lai būtu sarežģītāk atvērt nekā parastās pudeles. Šiem degmaisījumu šķidrumiem, kas atradās "Maxima" lielveikalā, drošības korķi bija, taču jāņem vērā, ka agrāk vai vēlāk jebkuru korķi ir iespējams attaisīt, svarīgi, lai to nevarētu izdarīt bērns acumirklī," pauda Andiņš.

"Maxima Latvija" pārstāvis atzina, ka bērna mātes viedoklis par notikušo neesot zināms, jo viņa neesot vērsusies veikalā. "Taču tas ir saprotams, jo bērna veselība ir pirmajā vietā," sacīja Andiņš.

Andiņš arī atzina, ka katram degmaisījumu ražotājam ir jābūt drošības korķu sistēmai un tas jāapliecina ar atbilstošu sertifikātu, ka ražotājs uzņemas garantijas. Konkrētajā situācijā viss esot bijis prasībām atbilstoši, taču "Maxima Latvija" no konkrētā ražotāja pieprasījusi atkārtotu rakstisku apliecinājumu.

Tāpat "Maxima Latvija" patlaban meklējot veidus, kā konkrētos degmaisījumus nosūtīt uz ekspertīzi, ko Latvijā neesot iespējams veikt.

Konkrētie degmaisījumi neesot izņemti no tirdzniecības, taču "Maxima Latvija" patlaban apsverot domu degmaisījumus novietot augstākos, grūtāk aizsniedzamos plauktos līdz ekspertīzes laikam.

Andiņš atzina, ka tas esot pirmais un vienīgais gadījums "Maxima Latvija" lielveikalos.

Bērnu slimnīcā nonākušo pacientu skaits, kuri iedzēruši degmaisījumu, vidēji gadā ir ap desmit, bet šī brīža situācija liek domāt, ka šogad šis skaits varētu būt lielāks.

Degmaisījumu pārsvarā iedzer bērni vecumā no viena līdz trim gadiem, stāsta bērnu alergoloģe-pneimonoloģe Ieva Cīrule. Lielākais ļaunums, iedzerot degmaisījumu, ir tas, ka tas nonāk ne tikai gremošanas traktā - barības vadā, kuņģī, bet arī elpceļos - trahejā, bronhos, radot ķīmisku bojājumu, kura dēļ rodas plaušu karsonis.

Ļaunākajā gadījumā attīstās neatgriezeniski plaušu bojājumi. Ārstēšanās process ir sarežģīts, jo degmaisījumā esošās vielas nav iespējams iztīrīt no bronhiem vai plaušām.

Tāpēc ārsti aicina vecākus īpašu uzmanību pievērst savu atvašu pieskatīšanai. Mediķi brīdina - nekādā gadījumā neatstājiet degmaisījuma pudeli bērnam pieejamā vietā.

Bērnu slimnīcā arī atgādina, ka Latvijā vidēji katru gadu ceļu satiksmes negadījumos cieš 900-1000 bērni, no tiem aptuveni 25-30 zaudē dzīvību. Ik gadu vidēji 10-15 bērni izkrīt pa daudzstāvu namu logiem, 10 - iet bojā ugunsgrēkos, 30-40 noslīkst un 400-500 gūst dzīvnieku izraisītas traumas, bet 35 bērni iegūst iekšējo orgānu apdegumus, iedzerot ķīmiskas vielas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.