12,7% līdz šim pārbaudīto ērču inficētas ar encefalītu

Ņemot vērā silto laiku, ērču aktivitāte Latvijā pieaug. Līdz šim veikto analīžu rezultāti liecina par to, ka 12,7% no tām ērcēm, kuras bija piesūkušās cilvēkiem, pārnēsāja ērču encefalītu, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotā informācija.

Kā informē LIC, šā gada ērču sezonā LIC piesūkušās ērces noņemtas 145 cilvēkiem, bet izmeklētas pēc cilvēku pasūtījuma ir 322 ērces, kuras noņemtas gan LIC, gan arī paši cilvēki ir atnesuši ērces, kuras viņiem bija piesūkušās. 41 kukainis bija vīrusa pārnēsātājs, liecina analīžu rezultāti.

Infektoloģijas centra speciālisti atgādina, ka gadījumā, ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, lai mazāk encefalīta vīrusu nonāktu cilvēka organismā. Kukaini nedrīkst saspiest, jo citādi brūcē var iespiest Laima slimības baktērijas.

Vispirms ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un ceļot uz augšu izvelk. Ja nav pincetes, var izmantot diegu, to apsienot ap ērces snuķīti un, velkot aiz abiem galiem, ērci izvelk. Ērces koduma vietu apsmērē ar dezinficējošu šķidrumu un nomazgā rokas. Rokas jāmazgā arī pēc ērces izņemšanas sunim vai kaķim, jo uz rokām var būt mikrobrūces, pa kurām slimības izraisītāji var iekļūt cilvēka organismā. Ja ērci izņemot, ādā palicis tās snuķītis, to nedrīkst tur atstāt - jādodas pēc palīdzības uz tuvāko medicīnas iestādi.

Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinetā ir iespējams bez maksas noņemt cilvēkam piesūkušos ērci. Ārpus Vakcinācijas kabineta darba laika to izdarīs Uzņemšanas nodaļas dežūrpersonāls, norāda LIC.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais