Latvijā paaugstināts svars ir 68% iedzīvotāju

Paaugstināts svars ir 68% Latvijas iedzīvotāju, liecina Nacionālā sirds veselības šķērsgriezuma pētījuma rezultāti, kas šodien tika prezentēti Latvijas Kardiologu biedrības konferencē.

Normāls vai nedaudz pazemināts ķermeņa masas indekss ir 32% pētījuma dalībnieku.

Ar pētījuma rezultātiem klātesošos iepazīstināja Latvijas Universitātes Kardioloģijas zinātniskā institūta pārstāvji, Aldis Rozenbergs un Vilnis Dzērve.

Kā satraucošus Dzērve minēja holesterīna līmeņa rādītājus, jo 76% pētījuma dalībnieku bija paaugstināts holesterīna daudzums asinīs. Savukārt paaugstināts cukura līmenis asinīs konstatēts 37% dalībnieku.

Komentējot pētījumā piedalījušos cilvēku asinsspiediena rādītājus, Dzērve informēja, ka normāls asinsspiediens bijis 55% dalībnieku, savukārt 45% tas bijis paaugstināts. No tiem 53% bijuši vīrieši, 41% - sievietes. Turklāt, kā norāda Dzērve, Rīgā ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem asinsspiediens ir krietni augstāks nekā iedzīvotājiem reģionos. Asinsspiediena rādītāji ir tieši saistīti ar ķermeņa masu - jo lielāks svars, jo augstāks asinsspiediens.

Saskaņā ar Dzērves teikto piesardzības vērts ir arī augstais labu veselības pašnovērtējumu skaits, jo savu veselības stāvokli kā labu norādījuši 38% un kā apmierinošu - 50% pētījuma dalībnieku. Tas ļaujot secināt, ka iedzīvotājiem bieži ir maldīgs priekšstats par savu veselības stāvokli un palīdzība var tikt sniegta novēloti.

Kopumā pētījumā piedalījies 1391 vīrietis un 2631 sieviete. Saskaņā ar Dzērves teikto vīriešiem Latvijā ir augstāks riska faktoru skaits saslimšanai ar sirds slimībām nekā sievietēm. Visaugstākie riska faktoru rādītāji ir Kurzemes reģiona iedzīvotājiem, savukārt zemākie - Latgalē un Vidzemē dzīvojošajiem.

Kā informēja Rozenbergs, pētījumam nepieciešamo analīžu veikšanai tika slēgts līgums ar SIA "E.Gulbja Laboratorija".

Nacionālajā sirds veselības šķērsgriezuma pētījumā pēc nejaušības principa tika izvēlēti 6000 Latvijas iedzīvotāju dažādās vecuma grupās no dažādiem reģioniem. Kā norāda Latvijas Kardiologu biedrība, iedzīvotāju atsaucība ir bijusi necerēti augsta un kopumā pētījuma aicinājumam atsaukušies 4022 cilvēki vai 68% no izvēlētajām personām, kas ļauj pētījumu uzskatīt par notikušu un objektīvu, un populācijas tendences atspoguļojošu.

Pētījums norisinājās laika posmā no 2008.gada oktobra līdz 2009.gada 13.jūlijam.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais