Naudas trūkuma dēļ pārtrauks ielu darbu narkotiku lietotāju vidū HIV ierobežošanai

No 1.jūnija biedrībai "DIA+LOGS" samazināsies finansējums un līdz ar to arī beigsies profilaktiskais ielu darbs narkotiku lietotāju vidē, aptuveni uz pusi samazinot izsniegto jauno un savākto izlietoto šļirču skaitu, šodien biedrības telpās notikušajā pasākumā klātesošos informēja biedrības vadītāja Ruta Kaupe.

Kā paskaidroja Kaupe, šāda situācija radusies, jo biedrībai beidzies ANO Narkotiku un noziedzības biroja finansējums HIV/AIDS profilaksei.

Salīdzinoši pērn tika izdalīti ap 189 000 tīro šļirču un tika savākti ap 129 000 izlietoto šļirču.

Tas nozīmē, ka tāpat nebūs iespējas samaksāt tiem cilvēkiem, kuri devās ielās pie cilvēkiem, kaut gan viņi apliecinājuši savu gatavību iespēju robežās veikt savus pienākumus arī turpmāk.

Nenotiks arī izbraucieni pie komercseksa sievietēm nakts stundās.

Kaupe gan norādīja, ka patlaban biedrība ir iesniegusi projektu kādā starptautiskā organizācijā, kura varētu kļūt par sponsoru, tomēr līdz šim rezultāti vēl nav zināmi. Tomēr, ja naudas nebūs, tad Kaupi māc bažas, ka Latvija varētu atgriezties tādā situācijā, kas bija pirms vairākiem gadiem, kad no jauna gada laikā tika reģistrēti pat ap 800 jauni HIV gadījumi gadā.

Tai pat laikā viņa apliecināja, ka biedrība turpinās savu darbu un iespēju robežās gan apmainīs šļirces, gan dos iespēju veikt HIV testus, sniegs speciālistu konsultācijas un nodrošinās mobilo vienību darbu Rīgas rajonos.

Biedrības vadītāja uzsvēra, ka šādi apstākļi nekādā gadījumā nepalīdzēs izskaust HIV/AIDS izplatību Latvijā, jo jau pērn Latvija bija pirmajā vietā jauno inficēto gadījumu skaita ziņā.

Turklāt Rīgā ir vidēji 403 narkotiku lietotāji uz 100 000 iedzīvotāju. Grūti ir arī runāt par narkotiku lietotāju skaita mazināšanu, jo ir tikai trīs rehabilitācijas iestādes, kur bez maksas tiek piedāvātas valsts apmaksātas programmas.

Šajā situācijā Kaupe uzskata, ka būtu vērts saglabāt finansējumu profilakses darba apjoma saglabāšanai, kā arī nepieciešams deleģēt funkcijas un finansējumu nevalstisko organizāciju darbam ar HIV skartajām mērķgrupām.

Latvijā

Latvijas basketbolista Dāvja Bertāna ģimene ir iegādājusies kafijas grauzdēšanas un tirdzniecības uzņēmuma AS "Kalve Coffee" akcijas, kļūstot par vienu no uzņēmuma mazākuma akcionāriem, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Svarīgākais