Aicina bez maksas veikt B hepatīta pārbaudi

Vakcinācijas dienestā līdz 30. septembrim notiek akcija - jebkurš apmeklētājs var veikt antigēnu eksprestestu B hepatīta noteikšanai.

Pārbaude notiek bez maksas. Gadījumā, ja tests uzrādīs nepieciešamību potēties, vakcīnu būs iespējams saņemt ar 30 procentu atlaidi, informē dienesta vadītājs Uģis Glāzītis.

vakcinācijas dienests norāda, ka ir svarīgi apzināties, ka veicot parastās asins analīzes pie ģimenes ārsta inficēšanos ar hepatītu nav iespējams atklāt. To iespējams konstatēt tikai no vēnas paņemot asins analīzi un veicot antivielu pārbaudi uz hepatītu. "Tāpēc aicinām šķirties no trim asins pilēm un bez maksas ar uzzināt patiesību", aicina U.Glāzītis.

Vīrusa hepatīts B ir visizplatītākais vīrushepatītu paveids. Tas izraisa smagus aknu bojājumus. Saslimt ar B hepatītu ir iespējams gan izdurot ausīs caurumus, gan tetovējoties, gan veicot manikīru vai pedikīru, kā arī dzimumkontaktos. Turklāt B hepatīts ir 100 reizes lipīgāks par HIV un sevišķi smagi noris bērniem. Pasaules Veselības organizācija uzskata hepatīta B vakcīnu par pirmo pretvēža vakcīnu, jo tā pasargā pacientu no aknu vēža, ko izraisa vīrusa hepatīts B.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais