Mediķus vaino divgadīga zēna nāvē

Šā gada aprīlī kāda sieviete vērsusies Veselības inspekcijā (VI), lai gūtu pārliecību, ka ārsti darījuši visu, kas viņu spēkos, lai glābtu viņas divarpus gadu vecā dēla dzīvību, - informē laikraksts "Diena".

Šā gada 2.februārī puisēns divarpus gadu vecumā nomira Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) intensīvās terapijas nodaļā. Viņa mātei ir neatbildēti jautājumi, viņa neizprot, kā piecu dienu laikā bērns var nomirt no laringīta un paragripas izraisītām komplikācijām.

Bērna māte vēlas, lai VI izvērtē, vai ārsti tiešām ir attiecīgi ārstējuši bērnu: vai bija pareizi, ka slimnīcā uzreiz neuztaisīja plaušu rentgenu, bet tikai pēc trim dienām. Bērnam atklājies plaušu karsonis.

VI ekspertīze šajā lietā jau sākta, slēdziens varētu būt 12.jūlijā.

Tomēr var gadīties, ka šis gadījums ir komplicētāks, nekā izklausās. VI šonedēļ puisēna ģimenes locekļiem lūgusi nodot asins analīzes, lai pārbaudītu, vai mazulis nav pārmantojis kādu ģenētisku saslimšanu. Līdz šim mediķi ar paskaidrojumiem daudz neesot dalījušies ar vecākiem.

Ievērojot Pacientu tiesību likumu un Ārstniecības likumu, BKUS nevar sniegt pilnīgu un detalizētu informāciju par konkrēto gadījumu, bet slimnīca cieši sadarbojas ar VI, sniedzot visus nepieciešamos skaidrojumus, laikrakstam uzsver BKUS sabiedrisko attiecību pārstāve Romēna Namniece.

Nelaime sākusies ar nelielām iesnām, puikam 28.janvāra vakarā bijusi 37,5 grādu temperatūra. Iepriekš puikam nekādu nopietnu veselības problēmu neesot bijis. Jau nākamajā dienā temperatūra paaugstinājusies līdz 39 grādiem, bijis grūti elpot. No rīta atsauktā ģimenes ārste nolēmusi zvanīt ātrajai palīdzībai.

BKUS mediķi konstatējuši laringītu smagā formā. Slimnīcā bērna stāvoklis pasliktinājies un iestājusies nāve.

Namniece uzsver, ka visos ārstēšanas etapos - gan pirms bērna nonākšanas intensīvās terapijas nodaļā, gan pēc - ārsti esot rīkojušies atbilstoši pacienta veselības stāvoklim.

Administratīvie sodi mediķu kļūdu gadījumos nav pārāk bargi. Pērn VI atklāja medicīniskās aprūpes pārkāpumus Gulbenes slimnīcā - mediķi nebija nekavējoties nozīmējuši nepieciešamās analīzes un atbilstošu terapiju 12 gadus vecam zēnam. Viņš nomira.

Diviem mediķiem VI piemēroja maksimālo naudas sodu -100 latu. VI pārstāve Ieva Raboviča gan norāda, - ir arī iespēja lietas materiālus nosūtīt Latvijas Ārstu biedrībai ārsta sertifikāta izvērtēšanai.

Svarīgākais