Prasa skaidrību par Infektoloģijas centru

Ja pirms četriem mēnešiem jau ir veikta apjomīga reorganizācija, apvienojot Latvijas Infektoloģijas centru ar Tuberkulozes un plaušu slimību centru, vai prātīgi uzreiz ķerties pie nākamās reorganizācijas? Tā domā vairāki Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti, kuri saņēmuši LIC darbinieku parakstītu vēstuli.

Veselības ministrija (VM) izveidojusi darba grupu par LIC iespējamo reorganizāciju, lai pievienotu to Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai. Darba grupa, ko vada VM Veselības aprūpes departamenta direktors Reinis Joksts, plānojusi savu redzējumu piedāvāt līdz šā gada 1. jūlijam. Bažījoties par LIC likvidāciju un labi aizsākto darbu pārtraukšanu, pie valsts augstākajām amatpersonām, tostarp Saeimas deputātiem, ir vērsušies turpat 400 LIC darbinieki. Viņi vēstulē aicina nepieņemt pārsteidzīgu lēmumu un rūpīgi izvērtēt apvienošanas lietderību, kā arī sekas. "Mēs izsakām neizpratni un protestējam pret centra funkciju sadalīšanu un iekļaušanu lielas daudzfunkcionālas sistēmas sastāvā. Mēs prasām Veselības ministrijas rīcības argumentāciju un ekonomisko aprēķinu – kāds būs ekonomiskais ieguvums – un noteikt, kādi būs zaudējumi valstij nelabvēlīgā epidemioloģiskā situācijā, ja centru sadrumstalos," teikts vēstulē.

Infektoloģe un LIC auditore Ilze Vingre uzsvēra, ka pašlaik nav nekādas argumentācijas, kāpēc labi strādājoša slimnīca ir jālikvidē. "Tikko kā esmu noslēgusi auditu pēc pēdējās reorganizācijas, kad centrs pārņēma Sabiedrības veselības aģentūras funkcijas un tika pievienots Tuberkulozes un plaušu slimību centrs, un varu teikt, ka sistēma ir pietiekami labi sakārtota," sacīja I. Vingre. Viņa drīzāk plānotos procesus nosauktu par dezorganizāciju. Kā mediķe viņa arī nevar iedomāties, ka infekciju slimības tiktu ārstētas citās slimnīcās.

Lai gan, iespējams, reorganizācijas rezultātā slimnīcas nodaļas, kur tiek ārstētas infekciju slimības, tostarp retās un bīstamās, piemēram, vēdertīfs (šādi gadījumi tiek atkal reģistrēti Latvijā), netiktu pārceltas uz citurieni, izskan baumas, ka pat LIC telpas Linezera ielā 3 varētu atbrīvot. Ne nolieguma, ne apstiprinājuma šādām runām pagaidām nav.

Darbinieki uzsver, ka LIC ir viena no retajām medicīnas iestādēm, kurai nav parādu. Tiesa, centra direktora vietniece laboratorijas jautājumos Jeļena Storoženko atteicās žurnālistiem nosaukt, kāds precīzi ir iestādes budžets un kāda tam ir valsts dotācija, jo viņa neesot pilnvarota. Pati LIC direktore Baiba Rozentāle attaisnojošu iemeslu dēļ uz komisijas sēdi nebija ieradusies, kas izraisīja atsevišķu deputātu neizpratni, kāpēc tad viņa necīnās par savu iestādi.

VM pārstāvis Reinis Joksts apgalvo, ka darba grupa strādā ar mērķi izvērtēt reorganizācijas lietderību. Lēmums būs zināms tikai tad, kad būs izvērtēts, vai tā var uzlabot veselības pakalpojumu kvalitāti, efektīvāk izmantot resursus, padarīt efektīvu veselības aprūpi kopumā, piemēram, samazinot atvērto stacionāro gultas vietu skaitu, klāstīja VM ierēdnis. Tiesa, māsterplānā, kas paredz nākotnes vīziju veselības jomā, minēts, ka jau no 2008. gada LIC ir jābūt pievienotam Austrumu slimnīcai.

Svarīgākais