Vēl nav zināms, kad atsāks plānveida endoprotezēšanu

Lai arī Ministru kabinets (MK) atbalstījis valsts apmaksāto plānveida endoprotezēšanas operāciju atjaunošanu, šogad šim mērķim atvēlot 400 000 latu, pagaidām nav zināms, kad operācijas tiks atsāktas.

Zināms, ka tās veiks Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, līgums par finansējumu ar to gan vēl nav noslēgts.

Tāpēc šobrīd joprojām operēti tiek tikai tie pacienti, kam endoprotezēšana nepieciešama steidzamā kārtā un to atzinis ārstu konsilijs. "Tās naudas šobrīd vēl nav. Kad būs skaidri zināms, kad mēs to naudu varam sākt tērēt, tad mēs slimniekus sāksim operēt," sacīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Vitolds Jurkevičs.

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders norādīja, ka nauda varētu tikt piešķirta oktobrī. Par precīzu datumu ziņu nav, jo par līdzekļu pārdali vēl jālemj MK. Jāatgādina, ka 400 000 latu iegūti, veicot veselības aprūpes administrējošo iestāžu reorganizāciju.

Kad tas notiks, cilvēki, kuru kārta rindā būs pienākusi, saņemšot uzaicinājumu uz operāciju. Turklāt Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā tikšot operēti arī tie pacienti, kas rindā reģistrējušies kādā citā ārstniecības iestādē, jo tās slimnīcas, kurās endoprotezēšanu vairs neveiks, rindas nodevušas Traumatoloģijas slimnīcai. "Šie pacienti uz operāciju tiks saukti, ņemot vērā to, no kura gada viņi stāv rindā. Nav svarīgi, kurā slimnīcā viņš rindā ir gaidījis, uz operāciju viņš tiks saukts pēc šā principa," skaidroja V. Jurkevičs.

"Bet nevajag būt ļoti optimistiskiem. Par 400 000 var operēt 200–250 pacientu. Jāsaka, tas vispār nav nekas," viņš gan iebilda. Pēc Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras datiem, līdz šim rindā uz endoprotezēšanas operācijām bija reģistrēti ap 20 000 locītavu slimnieku. Atkarībā no tā, cik daudz naudas plānveida medicīnai būs nākamgad, būs atkarīgs, vai situācija uzlabosies un rinda uz operāciju virzīsies raitāk.

Turklāt valdībā lemtais paredz, ka valsts apmaksās tikai pusi no pakalpojuma. Otra puse būs jāsedz pašam pacientam. Taču endoprotēze ir diezgan dārga. Saskaņā ar cenrādi MK noteikumos, kuri nosaka veselības aprūpes finansēšanas kārtību, pleca locītavas endoprotēze maksā 1519 latu, gūžas locītavas bezcementa fiksācijas protēze – 1286 latus, gūžas locītavas cementējama endoprotēze – 404 latus, bet ceļa locītavas endoprotēze – 839 latus. Tās turklāt ir zemākās cenas.

Daudzi pacienti, kas jau gadiem stāv rindā, gatavību segt vismaz daļu izdevumu (lai segtu operācijas izmaksas) gan apliecināja arī vasarā protesta akcijā pie MK, kad plānveida endoprotezēšana tika izslēgta no apmaksāto pakalpojumu groza. Toreiz tika piedāvāts, ka valsts apmaksā vismaz 70% no pakalpojuma cenas. Jāatgādina, ka plānveida endoprotezēšana tika pārtraukta no 1. jūlija nepietiekamā veselības aprūpes budžeta dēļ. Pret to protestēja gan pacienti, gan mediķi, norādot – jo ilgāk slimnieks gaida rindā, jo sliktāks kļūst viņa veselības stāvoklis, un sekas kaulu sairšanai ir neatgriezeniskas.

Svarīgākais