Latvijas Infektoloģijas centrā uzņemti 14 akūtu zarnu infekciju pacienti

Aizvadītajā nedēļas nogalē ar aizdomām par saslimšanu ar akūtām zarnu infekcijām Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) tika uzņemti 14 pacienti, liecina LIC apkopotā informācija.

Kā liecina LIC epidemioloģisko biļetenu dati, šā gada martā ar vīrusu zarnu saslimšanām konstatēti 609 pacienti, bet vēl vairāk nekā 300 bijusi neatšifrēta caureja.

Zarnu vīrusu skaits šā gada martā esot par 38% pārsniedzis pēdējos piecos gados marta mēnesī reģistrēto saslimšanu skaitu, tomēr arī patlaban turpina izplatīties dažādi zarnu vīrusi.

Kā informē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Māris Liepiņš, jau 2010.gada janvārī slimnīcā tika konstatēta pieauguša tendence saslimstībai ar vīrusu izraisītām caurejām, kas tika novērotas, jo slimnīcas uzņemšanas nodaļā pieauga pacientu skaits ar šādām izpausmēm. Šie pacienti tika konsultēti uzņemšanas nodaļā un nepieciešamības gadījumā hospitalizēti.

Patlaban Austrumu slimnīcā šādu gadījumu skaits mazinājies.

Turpretī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā aģentūrai LETA pastāstīja, ka patlaban slimnīcā ārstējas daudzi bērniem, kuriem ir rotavīruss un citi gastroenterīti.

Bērnu slimnīcas docente Ilze Grope uzsvēra, ka rotavīrusa infekcija ir īpaši bīstama zīdaiņiem, jo pirmo reizi ar to saslimst tieši mazi bērni vecumā no 6-36 mēnešiem. Līdz sešiem mēnešiem saslimstība ir neliela, jo pārsvarā bērniņi ēd mātes pienu un tādējādi ir aizsargāti pret šo infekciju. Apmēram pusgada vecumā daudzas māmiņas samazina barošanas daudzumu un sāk apmeklēt dažādas sabiedriskās vietas, līdz ar to iespēja saslimt strauji pieaug. Biežāk saslimšana ar rotavīrusa infekciju vēroja vecumā no viena līdz trim gadiem. Tieši pirmā saslimšana parasti noris vissmagāk.

Rotavīrusa infekcijas laikā bērni sirgst ar vemšanu un caureju, līdz ar to tiek strauji zaudēts šķidrums, kā rezultātā var iestāties pat nieru nepietiekamība. Caureja un vemšana var ilgt līdz pat septiņām dienām, tā bērnam izraisot smagu šķidruma zudumu, kas var būt bīstami bērna veselībai. Lai aizvietotu zaudēto šķidrumu un nodrošinātu bērna organisma rehidratāciju, bieži ir nepieciešams bērnu ievietot slimnīcā.

Visbiežāk ar rotavīrusu saslimst periodā no novembra līdz maijam, kad aktivizējas arī dažādas citas saslimšanas, piemēram, saaukstēšanās, gripa un citas.

Bērnu slimnīca informē, ka pērn apmēram 97% bērnu, kuri slimoja ar rotavīrusu, tika hospitalizēti, kas norāda uz smagu vai vidēji smagu rotavīrusa infekcijas gaitu.

Otra biežākā zarnu vīrusa saslimšana ir norovīruss, kas īpaši izplatās ziemas periodā. To bieži nosauc arī par "ziemas vemšanu slimību". Slimību raksturo slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, arī galvas sāpes un drudzis. Šis vīruss ir ļoti lipīgs, jo izplatās pat ar mikroskopiskām daļiņām gaisa pilienu ceļā, cieša savstarpējā kontakta rezultātā vai no sadzīves priekšmetiem.

Svarīgākais