Brīvdienās Infektoloģijas centrā noņemtas 27 cilvēkam piesūkušās ērces

Latvijas Infektoloģijas centrā pagājušajās brīvdienās – četru dienu laikā – noņemtas 27 cilvēkam piesūkušās ērces un uz izmeklēšanu nosūtītas 57 ērces. Laika posmā līdz 30.aprīlim tika izmeklētas 96 ērces, no kurām 7 jeb 7,3% bija inficētas ar ērču encefalītu.

Ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, lai mazāk encefalīta vīrusu nonāktu cilvēka organismā, nra.lv informēja Latvijas Infektoloģijas centra referente sabiedrisko attiecību jautājumos Liene Johansone.

Kukaini nedrīkst saspiest, jo citādi brūcē var iespiest Laima slimības baktērijas. Kā pareizi noņemt ērci? Vispirms ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Nekādā gadījumā neizmantot eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un ceļot uz augšu izvelk. Ja nav pincetes, var izmantot diegu, to apsienot ap ērces snuķīti un, velkot aiz abiem galiem, ērci izvelk. Ērces koduma vietu apsmērē ar dezinficējošu šķidrumu un nomazgā rokas. Rokas jāmazgā arī pēc ērces izņemšanas sunim vai kaķim, jo uz rokām var būt mikrobrūces, pa tām slimības izraisītāji var iekļūt cilvēka organismā. Ja ērci izņemot, ādā palicis tās snuķītis, to nedrīkst tur atstāt – jādodas pēc palīdzības uz tuvāko medicīnas iestādi.

Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinetā ir iespējams bez maksas noņemt cilvēkam piesūkušos ērci. Ārpus Vakcinācijas kabineta darba laika to izdarīs Uzņemšanas nodaļas dežurpersonāls.

Lai gan ērču aktivitātes sezona sākās tikai pirms aptuveni mēneša – marta beigās, aprīlī Latvijas Infektoloģijas centrā ārstējās pirmais ērču encefalīta pacients.

Atgādinām, ka drošākais veids, kā sevi pasargāt no ērču encefalīta, ir vakcinēšanās. Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinets strādā katru dienu, tostarp sestdienās, svētdienās un svētku dienās, no plkst.9:00 līdz plkst.20:00.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais