Acu saslimšanas kļūst aizvien izplatītākas

Acu saslimšanas Latvijā ir izplatītas. Par to liecina tas, ka katru gadu palielinās pacientu skaits, kas apmeklē acu ārstu, "Nozare.lv" stāsta SIA "Latvijas Amerikas acu centrs" pārstāve Iveta Larmane.

Pēdējos gados pieaug tuvredzības un astigmātisma gadījumu skaits, un šo problēmu galvenais iemesls ir ilgstošs darbs pie datora.

Izplatītākās saslimšanas ir katarakta, glaukoma, vecuma izraisītas tīklenes saslimšanas un cukura diabēta izraisītas izmaiņas acīs. Vēl noteikti jāpiemin saslimšana, kas ir ļoti izplatīta tieši pēdējā laikā - "sausā" acs. Tai raksturīga graušanas sajūta, asarošana, nogurums u.c., subjektīvi ļoti traucējošas izjūtas, bet saslimšana nenoved pie redzes pasliktināšanās.

Pēdējo gadu laikā ir arī vērojams pacientu pieaugums iekaisumiem ar sezonālu raksturu, piemēram, alerģisks konjunktivīts. Tāpat acu slimību iemesli ir vielmaiņas traucējumi, infekcijas un cilvēka vecums.

Larmane arī skaidro, ka problēmas ar acīm un redzi ne vienmēr ir saistītas ar saslimšanu. Ļoti bieži cilvēki ar redzes asuma izmaiņām - tuvredzība, tālredzība, astigmātisms - to definē kā saslimšanu. Taču šajos gadījumos tā ir cilvēka refrakcijas anomālija vai īpatnība. Šādi gadījumi, kad nav saslimšanu, bet ir nepieciešama redzes korekcija ar briļļu, kontaktlēcu vai ķirurģisku iejaukšanos palīdzību, ir ļoti izplatīti.

Iedzīvotāju saslimstība ar acu slimībām galvenokārt vērojama pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas. Tomēr pēdējo gadu novērojumi liecina, ka gados arvien jaunāki cilvēki vēršas pie acu ārsta ar tādām saslimšanām, kuras iepriekš bija vērojamas pacientiem 65-75 gadu vecumā. Tātad arvien lielāka diapazona vecuma cilvēkiem tiek konstatētas acu saslimšanas, kas arī ir rādītājs acu slimību izplatības pieaugumam.

"Latvijas Amerikas acu centrā" trīs gadu laikā pēc palīdzības vērsušies 18 000 pacientu, vidēji mēnesī pie acu ārsta nāk 1500 pacienti.

Larmane arī atzīst, ka oftalmoloģijas attīstības līmeni gan tehnoloģiju, gan personāla kvalifikācijas ziņā Latvijā vērtējams kā līdzvērtīgs citām Eiropas Savienības valstīm. "Latvijas ārsti arvien papildina savas zināšanas gan starptautiskos semināros, konferencēs, gan apmācību programmās. Arī Latvijā ir pieejama pasaules standartiem un attīstības līmenim atbilstoša aparatūra, stāsta Larmane.

"Latvijas Amerikas acu centrs" privātā acu klīnika, kurā tiek veikta acu veselības un redzes diagnostika, un ambulatora vai stacionāra slimību ārstēšana pieaugušajiem un bērniem.

Klīnika dibināta 1993.gadā, un tās dibinātājs ir profesors Džons Džozefs Makdermots no ASV. Acu klīnikas darbības modelis ir balstīts uz ASV izstrādātiem pacienta aprūpes principiem un tehnoloģijām.

Svarīgākais