Latvijā veikta unikāla operācija - pacientei atjaunots barības vads

Mikroķirurģijas centra (MC) un Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) speciālisti veikuši līdz šim Latvijā nebijušu operāciju - pacientei pēc onkoloģiskas saslimšanas barības vads rekonstruēts izmantojot tievās zarnas transplantātu. Tas ļaus pacientei ievērojami paaugstināt dzīves kvalitāti, nra.lv informēja Latvijas Plastiskās un mikroķirurģijas centra sabiedrisko attiecību speciāliste Lita Bernarde.

Operācija ilga 6,5 stundas un tās laikā tievās zarnas fragments tika pārstādīts kaklā un atjaunota transplantāta asinsrite mikroķirurģiskā tehnikā. Sarežģīto operāciju veica Mikroķirurģijas centra plastikas ķirurgs Kalvis Pastars kopā ar ķirurgu - onkologu Armandu Sīviņu un sejas un žokļu ķirurgu Juri Tāru.

70 gadus vecajai pacientei barības vads un balsene audzēja dēļ tika izņemti pirms vairākiem gadiem. Līdz šim viņa barību varēja uzņemt tikai šķidrā veidā ar speciālas zondes palīdzību.

"Pēc šīs operācijas paciente varēs pārtikā lietot ne tikai šķidru barību, bet ēst gandrīz visu to pašu, ko pilnīgi veseli cilvēki. Tievās zarnas audu struktūra ir ļoti līdzīga barības vada struktūrai, tādēļ šāda operācija krietni uzlabo pacienta dzīves kvalitāti", stāsta dr.Kalvis Pastars.

Šobrīd paciente atrodas Latvijas Onkoloģijas centra reanimācijas nodaļā, atveseļošanās notiek kā plānots.

Latvijā šāda veida operācija līdz šim nav veikta un arī pasaulē tā nav ikdienas procedūra. Pasaules mediķu aprindās tā tiek uzskatīta par augstākā līmeņa mikroķirurģiju. Operācijas sarežītību nosaka fakts, ka zarnas transplantāta asinsrite jāatjauno 1-2 stundu laikā.

Mikroķirurģijas centrs ir vienīgā vieta Latvijā, kur 24 stundas diennaktī tiek nodrošināta akūta rekonstruktīvā un rokas ķirurģija - pirkstu un rokas replantācija, norautu ķermeņa daļu rekonstrukcija, smagu rokas traumu un slimību ārstēšana.