LIC darbinieki iebilst pret slimnīcas reorganizāciju

© publicitātes

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) darbinieki iebilst pret Latvijas Infektoloģijas centra reorganizāciju, savu viedokli pauduši vēstulē valsts augstākajām amatpersonām un Saeimai.

Neatkarīgā jau ziņoja, ka Veselības ministrija izdevusi rīkojumu, saskaņā ar kuru ir noteikts konkrēts mērķis apvienot LIC un Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu, proti, LIC iekļaut Austrumu slimnīcā. Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka plānots jau līdz 1. jūlijam šo procesu paveikt, tomēr, kā norāda Veselības ministrijas speciāliste Egita Pole, tas īsti neatbilst patiesībai.

„Jā, darba grupa ir izveidota, bet tai līdz 2010. gada 1. jūlijam jāiesniedz ziņojums par Latvijas Infektoloģijas centra valsts pārvaldes funkciju un uzdevumu pārņemšanas lietderības izvērtējumu un nepieciešamības gadījumā izstrādāt valsts pārvaldes funkciju un uzdevumu pārņemšanas plānu," norāda E. Pole. Viņa uzsver: tas nenozīmē, ka no 1. jūlija LIC jau sāk strādāt Austrumu slimnīcas ietvaros, bet gan līdz šim datumam viss tiek pārrunāts, izdiskutēts.

Darba grupu vada Veselības ministrijas speciālists Reinis Joksts, tajā ir pārstāvētas vairākas institūcijas – Veselības Ekonomikas centrs, Veselības inspekcija, Valsts Norēķinu centrs, kā arī LIC pašreizējā vadītāja Baiba Rozentāle un Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Viesturs Boka un valdes loceklis Oskars Velmers.

Tajā pat laikā LIC darbinieki sagatavojuši vēstuli, kurā vērš valsts augstāko amatpersonu uzmanību situācijai, kas veidosies gadījuma, ja LIC funkcijas un uzdevumi tiks nodoti dažādām veselības aprūpes institūcijām.

LIC darbinieki uzskata šo procesu par sasteigtu, nepārdomātu un arī neargumentētu. Vēstulē izklāstīta pašreizējā situācija ar infekciju slimību uzraudzību, profilaksi, ārstēšanu. Šobrīd valstī ir izveidota vienota infekcijas slimību slimnieku veselības aprūpes sistēma. Tā sekmīgi uzsākusi savu darbību 2009.gadā

Infekcijas slimību diagnostikas un ārstēšanas izdevumi pašreiz tiek segti no valsts budžeta līdzekļiem. LIC funkciju dalīšanas un teritoriālas reorganizācijas rezultātā var izveidoties situācija, kad par medicīnisko aprūpi būs jāmaksā pašiem pacientiem, un viņi, finanšu trūkuma dēļ, nevērsīsies pie ārsta, līdz ar to apdraudēs sabiedrības drošību.

Pirms galīgā lēmuma pieņemšanas LIC darbinieki aicina rūpīgi izvērtēt centra funkciju pārdales lietderību un sekas valsts veselības aprūpes sistēmā, un prasa Veselības ministrijas izveidotās darba grupas rīcības argumentāciju un ekonomisko aprēķinu – pamatot, kāds būs ekonomiskais ieguvums un noteikt, kādi būs zaudējumi valstij nelabvēlīgā epidemioloģiskā situācijā, ja LIC sadrumstalos.

Latvijā

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") paziņojums par sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu ir nozīmīgs un svarīgs solis Latvijai, kas palīdzēs piesaistīt jaunas investīcijas, aģentūrai LETA sacīja ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.