Pensionāru federācija vecos ļaužu stresu mazinās ar patiesu informāciju

Lai mazinātu dažāda veida baumu izplatību un stresu vecākās paaudzes cilvēkos, Latvijas Pensionāru federācijai ir jāturpina informatīvais darbs Latvijas reģionos, sniedzot cilvēkiem patiesas ziņas par to, kas notiek valstī un it īpaši sociālajā sfērā, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu sacīja federācijas vadītāja Aina Verze.

Viņa sacīja, ka jāskaidro cilvēkiem likumi, kā arī jābrīdina, ka pirms vēlēšanām daudzi politiskie spēki var dot tukšus solījumus, kuri tāpat netiks pildīti.

Pēc Verzes sacītā, Zatlers augstu vērtējot federācijas darbu, kuru tā iegulda cilvēku informēšanā. Verze solījusi, ka Pensionāru federācija šo darbu turpinās veikt arī krīzes situācijā.

Kā ziņots, Pensionāru federācija paudusi bažas par starptautisko aizdevēju izvirzītajām prasībām sociālā budžeta stabilizēšanai, kuras skars Latvijas pensionārus.

Federācija skaidro, ka piemaksas pie pensijas nedrīkst atcelt arī tām personām, kuras saņem pensijas līdz 140 latiem, jo piemaksas ir piešķirtas līdz mūža beigām, un to mehāniska atņemšana radīs atkal tiesiska rakstura problēmas. Piemaksa ir kompensācija par maksātiem nodokļiem, līdz stājās spēkā pensiju sistēma, skaidro Verze.

Perspektīvā pensiju piemaksu piešķiršanu varētu pārtraukt ar 2016.gadu, kad pensionēsies 1954.gadā dzimušās personas, taču to varēs darīt tikai tad, ja 2016.gadā būs uzlabojusies finansiālā situācija.

Tāpat federācija uzskata, ka esošā neapliekamā minimuma samazināšana no 165 latiem līdz 100 vai 90 latiem nav pieļaujama, jo ievērojami pasliktinās jau tā nabadzīgo cilvēku dzīves apstākļus. Starptautiskie aizdevēji nav ņēmuši vērā, ka pensijas, kas mazākas par 165 latiem, nesasniedz statistisko iztikas minimumu, nerunājot par reālo iztikas minimumu 220-250 latu apmērā, tā demonstrējot atklātu cinismu pret Latvijas iedzīvotājiem, uzskata Verze.

Ieteikums pensiju indeksāciju veikt arī deflācijas situācijā, kas nozīmētu pensiju samazināšanu par deflācijas procentu, liecina, ka starptautisko aizdevēju eksperti neorientējas Latvijas pensiju sistēmā, vēstulē skaidroja Verze.

Deflācijas procentu var attiecināt tikai uz tām pensijām, kuras ir indeksētas inflācijas gadījumā, un tās ir pensijas, kas ir mazākas par 225 latiem, tātad piecu valsts sociālā pabalsta apmērs. Taču samazināt pensijas, kuras nav nekad indeksētas, ir absurds, ir sašutusi Pensionāru federācija.

Latvijas Pensionāru federācija atbalsta Labklājības ministrijas pašreizējos priekšlikumus sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilizēšanai, taču par nepieciešamu papildus pasākumu uzskata nesaudzīgas cīņas uzsākšanu ar nodokļu nemaksātāju kontingentu un kontrabandu kā importā, tā eksportā, uzsver Verze.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.