Ļaundabīgi audzēji pērn atklāti vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju

Latvijā pagājušajā gada laikā vairāk nekā desmit tūkstošiem pacientiem diagnosticēts ļaundabīgs audzējs, sievietēm pirmajā vietā ir saslimstība ar krūts vēzi, bet vīriešiem – plaušu vēzis.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra vadītājs Viesturs Krūmiņš stāsta, ka visus pēdējos gadus Latvijā gadā vēzi diagnosticē ap 10 000 pacientu, tiesa, ja salīdzina ar gadu iepriekš, tad vēzis noteikts 9449 pacientiem, tātad 2009. gadā vēzis diagnosticēts vairāk pacientiem. Kopumā, ja raugās desmit gadu griezumā, saslimstība ar vēzi palielinājusies ar 15,37%. Par 15,12% pēdējos desmit gados palielinājusies arī mirstība.

No vēža pacientiem 51,9% ir sievietes, bet 49,1% - vīrieši. Lielākā daļa saslimušo ir vecāki par 60 gadiem.

V. Krūmiņš norāda, ka vēža reģistru no pērnā gada pārņēmis Veselības ekonomikas centrs. Šī centra pa visu Latviju apkopotie dati rāda, ka 37,7% gadījumu vēzis tiek atklāts agrīnās stadijās, tas ir, pirmajā vai otrajā, 19,6% - pēdējā – ceturtajā stadijā. „Grūti pateikt, kas ir šie pārējie procenti, jo nav ticības, ka tie visi ir trešā stadija, iespējams, ka tomēr vairāk ir pēdējā stadijā atklātas saslimšanas skaits,” sprieda V. Krūmiņš.

Kopumā ļaundabīgie audzēji Latvijā ir otrajā vietā kā iedzīvotāju nāves cēlonis – no tiem mirst 18,8% iedzīvotāju. Pirmajā vietā ir sirds asinsvadu saslimšanas.