Uz Vāciju specializētas palīdzības saņemšanai ar lidmašīnu nogādā bērnu no Latvijas

Saņemot lūgumu no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienests īsā laikā noorganizējis sešus mēnešu veca mazuļa nogādāšanu Hamburgas universitātes klīnikā. Bērns bija jānogādā uz klīniku Vācijā, jo Latvijā viņam nebija iespēja sniegt nepieciešamo specifisko ķirurģisko palīdzību, nra.lv uzzināja NMP dienestā.

Medicīniskā evakuācija bija jāorganizē ļoti saspringtos apstākļos – vēl vakar Rīgas un arī lielākajā daļā Eiropas valstu lidostu nebija skaidrības par lidojumu iespējām un drošību saistībā ar Islandes vulkāna izmesto pelnu daļiņu koncentrāciju gaisā. NMP dienesta speciāliste Ilze Bukša nra.lv sacīja, ka dienests nedrīkst atklāt sīkāku informāciju par bērna veselības stāvokli, jo tie ir sensitīvi dati, kas skar kokrētu personu.

Tā kā Eiropā joprojām bija daļēji slēgta gaisa telpa, dienests sazinājās ar kolēģiem Francijā, Somijā un citās valstīs, lai izvērtētu viņu iespējas īsā laikā nosūtīt specializētu lidmašīnu uz Latviju. Pateicoties visu iesaistīto dienestu labi koordinētai un operatīvai sadarbībai mazais pacients šodien no Rīgas lidostas ar Vācijas medicīniskās aviācijas specializēto lidmašīnu mediķu pavadībā nogādāts Vācijā un šobrīd jau atrodas Hamburgas universitātes klīnikas ārstu aprūpē.

Dienestam jānodrošina neatliekamā medicīniskā palīdzība, ja no Latvijas uz Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts vai Šveices Konfederācijas ārstniecības iestādi dzīvībai kritiskā stāvoklī nepieciešams neatliekami pārvest bērnu (kurš ir saņēmis E112 veidlapu).

Svarīgākais