Desmitā daļa pārbaudīto ērču ir inficētas

Latvijas Infektoloģijas centrā jau noņemtas 20 cilvēkiem piesūkušās ērces un 38 ērces ir nosūtītas uz izmeklēšanu. Laika posmā līdz 17.aprīlim tika izmeklētas 32 ērces, no kurām 9,4 procenti bija inficētas ar ērču encefalītu, nra.lv uzzināja Latvijas Infektoloģijas slimnīcā.

Ja ērce ir bijusi inficēta un cilvēkā nonācis encefalīta vīruss, tad laiks no ērces piesūkšanās brīža līdz slimības izpausmei vidēji ir 7–14 dienas. Retāk slimības inkubācijas periods ilgst divas dienas, vēl retāk – 30 dienas. Slimība parasti sākas akūti, ar paaugstinātu temperatūru, nespēku, galvassāpēm, sāpēm kaulos, muskuļos, reiboni. Pēc 3–5 dienām slimnieka stāvoklis it kā uzlabojas un turpmākajās 4–7 dienās cilvēks var justies pat vesels, taču drīz vien slimības pazīmes atjaunojas un ir daudz izteiktākas.

Statistika liecina, ka viena trešdaļa ērču encefalīta slimnieku izārstējās pilnībā, diemžēl pārējos gadījumos šī bīstamā infekcijas slimība saistīta ar nopietniem nervu sistēmas bojājumiem. Jau pie pirmajiem slimības simptomiem nekavējoties jāgriežas pie ārsta. „Drošākais veids, kā sevi pasargāt no ērču encefalīta, ir vakcinēšanās. Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinets strādā katru dienu, tostarp sestdienās, svētdienās un svētku dienās, no pulksten 9 līdz pulksten 20,” informē centra speciāliste Liene Johansone.

Ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, lai mazāk encefalīta vīrusu nonāktu cilvēka organismā. Kukaini nedrīkst saspiest, jo citādi brūcē var iespiest Laima slimības baktērijas. Vispirms ērcei jāuzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Nekādā gadījumā neizmantot eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un ceļot uz augšu izvelk. Ja nav pincetes, var izmantot diegu, to apsienot ap ērces snuķīti un, velkot aiz abiem galiem, ērci izvelk. Ērces koduma vietu apsmērē ar dezinficējošu šķidrumu un nomazgā rokas. Rokas jāmazgā arī pēc ērces izņemšanas sunim vai kaķim, jo uz rokām var būt mikrobrūces, pa tām slimības izraisītāji var iekļūt cilvēka organismā. Ja ērci izņemot, ādā palicis tās snuķītis, to nedrīkst tur atstāt – jādodas pēc palīdzības uz tuvāko medicīnas iestādi.

Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinetā ir iespējams bez maksas noņemt cilvēkam piesūkušos ērci. Ārpus Vakcinācijas kabineta darba laika to izdarīs Uzņemšanas nodaļas dežurpersonāls.

Svarīgākais