Avīžpuikas ielās informēs par osteoporozi; cilvēki mazāk pārbaudās

Lai izglītotu sabiedrību par osteoporozi – trauslo kaulu slimību, Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācija rīko akciju Ar gudrību pret osteoporozi! Diemžēl pērn par 37% samazinājies osteodensitometrijas mērījumu skaits, taču tikai ar noteikt diagnozi.

Rīt, 20. aprīlī no Stacijas laukuma uz četrām debess pusēm dosies desmit Osteo puiši, kurus nevarēs nepamanīt – viņi būs kā no 30. gadu filmas izkāpuši avīžpuikas. Osteo puiši ikvienai kundzei, kuru sastaps ceļā, pasniegs jaunāko avīzi par kaulu veselību Osteo Ziņas. Lai sasniegtu arī tās kundzes, kuras Rīgas centrā nedzīvo, Osteo puišu maršruts būs ne tikai Rīgas galvenās ielas un parki, bet arī Jugla, Purvciems, Āgenskalns, Sarkandaugava un pat Vecmīlgrāvis. Akcija Ar gudrību pret osteoporozi! ilgs visu dienu līdz pat vakaram.

Asociācijas vadītāja Inese Tepeorena nra.lv stāsta: „Ik gadu mēs izglītojam sabiedrību par osteoporozi, tomēr vēl ar vien cilvēki neapjauš šīs slimības nopietnību – neārstējot, osteoporoze noved līdz invaliditātei. 2009. gadā par 37 procentiem samazinājies kaulu minerālā blīvuma – osteodensitometrijas izmeklējumu skaits. Gribu vērst sabiedrības uzmanību, ka kaulu blīvuma mērījumu, kas ir osteoporozes diagnostikas pamatā, kompensē valsts, un pacienta līdzmaksājums ar ģimenes ārsta vai speciālista norīkojumu ir tikai divi lati.

Latvijā osteoporozes izraisīti lūzumi skar vairāk nekā 200 000 cilvēku, tas ir, katru trešo sievieti un katru piekto vīrieti pēc 50 gadu vecuma. Tā ir skarba realitāte, jo, laicīgi atklājot osteoporozi, to ir iespējams novērst. Plašāka informācija www.osteo.lv vai zvanot uz bezmaksas tālruni 80 00 00 18.

Kaulu blīvuma mērījums jāveic visām sievietēm 5 gadus pēc menopauzes iestāšanās.

Kaulu blīvuma mērījums jāveic agrāk, ja ir estrogēnu deficīts, kā arī, ja ir citas blakus slimības un tiek lietoti medikamenti, kuri ietekmē kaulu minerālblīvumu, piemēram, kortikosteroīdi, ja ir ilgstoša imobilizācija (nekustīgums), lūzumi minimālu traumu gadījumā vai augums samazinājies par 3 cm.

Mērījumu nepieciešams atkārtot ne ātrāk kā pēc viena gada ārstēšanas terapijas lietošanas. Nākamos mērījumus vajadzētu veikt tikai pēc 18-24 mēnešiem. Atkārtots mērījums noteikti jāveic tajā kabinetā, kur veikti iepriekšējie mērījumi, jo tikai tad būs iespējams salīdzināt rezultātus.

Ir divu veidu mērījumi. PIXI jeb perifērais mērījums (rokas, pēdas) ir tikai skrīninga mērījums, lai apzinātu pacientus, kuriem tālāk jāveic centrālais mērījums, pēc kura datiem tiek noteikta galīgā diagnoze.

DXA ir pasaulē pieņemts osteoporozes diagnostikas „zelta standarts", ar ko tiek veikts kaula blīvuma mērījums mugurkaulā un gūžas kaulā. Ģimenes ārsts var izrakstīt kompensējamos medikamentus osteoporozes ārstēšanai tikai pēc centrālā mērījuma (DXA) veikšanas.

Osteoporoze ir sistēmiska skeleta saslimšana, kurai ir raksturīga zema kaulu masa un kaulaudu mikroarhitektonikas bojājumi, kas izraisa pastiprinātu kaulu trauslumu un no tā izrietošu paaugstinātu lūzumu risku. Šo slimību visā pasaulē dēvē par "klusējošo epidēmiju", jo tā progresē bez redzamām izpausmēm un, visbiežāk, to atklāj tikai ar pirmo lūzumu. Osteoporozei raksturīgākie ir gūžas kaula, mugurkaula skriemeļu un plaukstas pamatnes locītavas lūzumi.