Mediķi izglābj bišu sakostu bitenieku

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi izglābuši dzīvību kādam 72 gadus vecam biteniekam, kuram bišu kodiena rezultātā bija iestājies anafilaktiskais šoks – bīstamākā alerģijas izpausme, nra.lv uzzināja NMP dienestā.

Bites vīrieti pamatīgi sadzēlušas rokās un kaklā. Pēc notikušā bitenieks devies mājup - apsēdies pie automašīnas stūres un sācis braukt. Kā ātrās palīdzības brigādei teica cietušā sieva, vīra ķermenis pēkšņi kļuva mikls, vēss un viņam iestājās bezsamaņa. Nekavējoties tika izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība. Ierodoties, NMP dienesta mediķu brigāde konstatēja vīrietim tūsku – viņš nevarēja parunāt, jo bija satūcis kakls, mutes un deguna gļotāda. Vīrieša rokas un nagi bija izteikti zili baltā krāsā, kas liecināja par šoku no bišu kodieniem.

NMP dienesta brigādes mediķi nekavējoties uzsāka medikamentu ievadīšanu pacientam, lai mazinātu alerģisko reakciju un toksisko vielu iedarbību. Paralēli pacientam tika dots skābeklis, lai uzturētu dzīvībai svarīgas funkcijas. Sasniedzot transportēšanai stabilu stāvokli, brigāde cietušo nogādāja slimnīcā.

Mediķi atgādina, ka līdz ar pavasara iestāšanos, mostas daba, dzīvnieki un kukaiņi, tajā skaitā bites, lapsenes, kamenes un irši, kuru kodumi sadzeltajiem var izraisīt spēcīgas alerģiskas reakcijas vai atsevišķos gadījumos pat nāvi.

Gadījumā, ja bērnu vai pieaugušo sakodusi bite, lapsene vai irsis, cilvēkam var būt viegla alerģiska reakcija, bet smagākos gadījumos var iestāties anafilaktiskais šoks.

Ja sadzeltajam cilvēkam ir tūska dzēluma apvidū, kas strauji paplašinās, kakla, lūpu, mēles pietūkums, apgrūtināta elpošana, smakšana, nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Kamēr gaidāt ātrās palīdzības ierašanos, cietušajam dodiet sūkāt ledus gabaliņu vai maziem malkiem dzert aukstu šķidrumu. No ārpuses pie kakla var likt vēsu kompresi.

Smagas alerģiskas reakcijas, līdzīgi, kā aprakstītajā gadījumā, ar sadzelto bitenieku, var rasties pat cilvēkam, kuram šāda reakcija iepriekš nekad nav bijusi.

Latvijā

“Tas viennozīmīgi ir valsts drošības jautājums,” pēc notikušā konkursa vērtējot atteikumu reģionālajiem medijiem piešķirt Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda līdzekļus digitalizācijai, teic Latvijas preses izdevēju asociācijas (LPIA) valdes priekšsēdētāja vietnieks un atbildīgais par reģionālajiem medijiem Guntars Līcis. Daudziem medijiem tas nozīmēs darbības pārtraukšanu. Taču bez reģionālajiem medijiem veidosies dezinformācijas zonas, ko ar savu saturu piepildīs ienaidnieki. Un to mums ir daudz.

Svarīgākais