Galvenā transplantācijas problēma Latvijā ir donororgānu trūkums

Šodien Rīgas Kongresu namā par transplantācijas iespējām un problēmām diskutē starptautiskā konferencē, ko organizē Latvijas Nieru fonds.

Pēdējo 20-25 gadu laikā transplantācijā notiek strauja attīstība, un sevišķi tā vērojama orgānu transplantācijā. Nieru terminālās mazspējas ārstēšanā nieru transplantācija nodrošina visefektīvākos medicīniskos un ekonomiskos rezultātus, bet sirds, aknu un plaušu mazspējas gadījumā – vienīgo iespējamo dzīvības glābjošo ārstēšanu.

Latvijā, tāpat kā citur pasaulē, galvenā transplantācijas problēma ir donororgānu trūkums, nra.lv norāda P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

Jau kopš 1992. gada Latvijā orgānu eksplantācija transplantācijai ir reglamentēta ar likumu. Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā darbojas transplantācijas koordinācijas nodaļa Lattransplant, kas organizē donororgānu iegūšanu un risina ar to saistītās problēmas. Pēc donoru skaita (17 uz 1 miljonu iedzīvotāju) Latvija ieņem vidējo pozīciju starp pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Latvijas Transplantācijas centra eksistēšanas laikā veiktas 1457 nieru transplantācijas. Centrā ir izveidots reģistrs, kas dod iespēju sekot līdzi nieru slimības pacientu dzīvei un stāvoklim, sākot ar to iekļaušanu „gaidīšanas sarakstā”, transplantācijas un pēctransplantācijas periodā. Nieru transplantātu 10 gadu dzīvildze sasniedz 55%, kas atbilst pasaules standartiem.

Latvijā uz šo brīdi ir veiktas tikai 7 sirds transplantācijas, kam par iemeslu ir donoru sirds transplantātu trūkums. Aknu un plaušu transplantācijas Latvijā pagaidām nenotiek.

Donoru trūkums ierobežo arī radzenes transplantācijas iespējas. Pacientu skaits, kuri gaida šo operāciju, vienmēr ir lielāks par iegūstamo radzenes transplantātu skaitu.

Latvijas Audu bankā nepieciešamā kvantumā tiek sagatavoti ādas, muskuļu, kaulu un saišu transplantāti, kurus izmanto dažādu invalidizējošu slimību ārstēšanā.

Latvijā ir attīstīta cilmes šūnu transplantācija dažādu hematoloģisko slimību ārstēšanā (leikozes, limfomas u.c.). Cilmes šūnu transplantācijas izmantošana kardioloģijā un traumatoloģijā pagaidām ir eksperimentāli-klīniskās pētniecības stadijā, un arī šajā nozarē Latvija virzās uz priekšu līdzi pārējām Eiropas valstīm.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais