Rozentāle: Ar Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūru rasta abpusēja izpratne par reformu nep

Veselības ministre Baiba Rozentāle pēc tikšanās ar Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūras (TPSVA) kolektīvu uzskata, ka darbinieki izprot nepieciešamās reformas, veicot iestādes reorganizāciju.

"Saruna ar kolektīvu nebija viegla, kas ir pilnīgi saprotams, jo reorganizācija saistīta arī ar darbinieku skaita samazināšanu, taču iepretim tam pārmaiņas nepieciešamas, lai tuberkulozes un plaušu slimnieki arī turpmāk saņemtu nepieciešamo aprūpi un ārstniecību. Ja turpinātos līdzšinējā līdzekļu administrēšana, novembrī un decembrī darbiniekiem nebūtu iespējams izmaksāt algas," sacīja Rozentāle.

Ministre īpaši negatīvi vērtē iestādes vadības pieļautos pārkāpumus atalgojuma fonda sadalē. "Konstatētie pārkāpumi, kļūdaina plānošana un paviršība ir pēdējais piliens pārliecībai, ka cilvēks, kurš pieļāvis šādas kļūdas, nevar vadīt Tuberkulozes un plaušu slimību klīniku," uzskata veselības ministre.

Jau ziņots, ka reorganizācijas procesa laikā TPSVA atklājušies būtiski pārkāpumi valsts budžeta līdzekļu izlietošanā. Iestādes darbiniekiem koplīgumos joprojām ir paredzētas papildu garantijas, kas valsts pārvaldes iestādēs, tostarp aģentūrās, nav atļautas, piemēram, materiālie pabalsti bērna piedzimšanas gadījumā, ģimenes locekļa nāves gadījumā, dzīves un darba jubilejās un citos gadījumos, uz ko jau iepriekš norādījusi Valsts kontrole.

Taču TPSVA norādījusi, ka, ņemot vērā pašreizējo sociāli ekonomisko situāciju valstī, Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūras (TPSVA) administrācija kopā ar arodorganizāciju jau 2009.gada sākumā ir vienojušās par vairāku pabalstu veidu atcelšanu un esošo pabalstu apjoma samazināšanu.

Aģentūras pārstāve Inese Skrastiņa informē, ka Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūras un aģentūras arodorganizācijas koplīgumā pastāv vienošanās par pabalstu izmaksu laulāto un 1.pakāpes radinieku miršanas gadījumā 50 latu apmērā un darbinieku jubilejām - 20 latu apmērā.

2009.gadā līdz 1.septembrim šo sociālo garantiju izpildei pabalsti izmaksāti 64 cilvēkiem, iztērējot 1630 latus.

Pārējie pabalsti, kas minēti VM publicētajā informācijā, tiek izmaksāti no TPSVA arodorganizācijas budžeta, netērējot valsts budžeta līdzekļus, uzsver aģentūrā.

Svarīgākais