Aicina nepasliktināt cilvēku ar invaliditāti stāvokli

Igaunijas, Lietuvas un Latvijas cilvēku ar invaliditāti organizācijas aicina Baltijas valstu prezidentus un valdības arī ekonomiskās krīzes laikā nepieļaut cilvēku ar invaliditāti situācijas pasliktināšanos.

Kopīgi izstrādātajā rezolūcijā Baltijas valstu cilvēku ar invaliditāti organizācijas aicina nepieļaut cilvēku ar invaliditāti tiesību manipulācijas, kā arī šo tiesību nodalīšanu no kopējām sabiedrības interesēm, bet, plānojot budžetu, nesamazināt cilvēku ar invaliditāti pensijas un pabalstus, kā arī nodrošināt rehabilitāciju un atbilstošus tehniskos palīglīdzekļus un cita veida atbalstu, lai veicinātu cilvēku ar invaliditāti iekļaušanos sabiedrībā.

Izglītības reformas laikā jāsniedz atbalsts bērniem un jauniešiem ar invaliditāti, lai viņi varētu turpināt iegūt izglītību vispārizglītojošās skolās, lai novērstu to, ka izmaiņas kļūst par iemeslu pārcelšanai uz speciālām skolām vai mājapmācību, teikts rezolūcijā.

Organizācijas uzskata, ka ir nepieciešams turpināt vismaz jau uzsāktās cilvēku ar invaliditāti nodarbinātības veicināšanas programmas, kā arī nepieļaut diskrimināciju darba tirgū, bet valstu valdību sniegtajiem sociālajiem pakalpojumiem jāveicina neatkarīgas dzīves iespēja cilvēkiem ar invaliditāti. Šiem pakalpojumiem ir jābūt pieejamiem, un tiem ir jāveido sabiedrībā balstītu pakalpojumu infrastruktūra. Ļoti būtiska ir dažādu Eiropas Savienības (ES) atbalsta veidu izmantošana, piemēram, ES struktūrfondiem ir izšķirīga nozīme kvalitatīvu pakalpojumu izveidē. Ir svarīgi, lai ES līdzekļi netiktu izmantoti, radot lielās slēgtā modeļa ilglaicīgās uzturēšanās iestādes, kurās joprojām tiek pārkāptas cilvēku ar invaliditāti tiesības.

Spēcīga valsts un cilvēku ar invaliditāti organizāciju sadarbība ir pamats, lai nodrošinātu cilvēku ar invaliditāti vienlīdzīgas iespējas un viņu sociālo iekļaušanu. Visai rīcībai ir jāveidojas dialogā un sadarbībā ar atbilstošo interešu pārstāvniecības organizācijām, uzsvērts paziņojumā. Turklāt valsts iestādēm ir jākonsultējas un pirms jebkura lēmuma pieņemšanas jāņem vērā nevalstiskā sektora partneru viedoklis.

Tāpat organizācijas ir pārliecinātas, ka, neskatoties uz ekonomisko krīzi, ir jāpieņem politisks lēmums ratificēt ANO konvenciju par cilvēku ar invaliditāti tiesībām, kā arī parakstīt un ratificēt tās fakultatīvo protokolu.

Jau ziņots, ka šonedēļ Tallinā notika trīs Baltijas valstu cilvēku ar invaliditāti jumta organizāciju augsta līmeņa sanāksme, kurā Latviju pārstāvēja Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento", aģentūru LETA informēja "Sustento".

Šī pasākuma mērķis ir izstrādāt kopīgu skatījumu uz jautājumiem, kas skar cilvēku ar invaliditāti dzīves kvalitāti pašreizējās ekonomiskās krīzes laikā.

Svarīgākais