Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Pēc strīdīgiem lēmumiem seko rotācija veselības sistēmā

No šodienas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMDP) vadītāja krēslā sēdīsies nu jau bijušais Veselības ministrijas valsts sekretārs Armands Ploriņš, kura atbrīvošanu no amata ministrijā vakar apstiprināja Ministru kabinets. Savukārt līdzšinējais dienesta direktors Semjons Štrihs, iespējams, atgriezīsies dienesta Rīgas reģionālā centra vadībā.

Abi kungi atlūgumus no iepriekšējiem amatiem gan uzrakstījuši paši, tāpēc veselības ministra vietas izpildītāja Linda Mūrniece (JL) rotācijas patiesos motīvus publiski nekomentē. Taču noprotams, ka tie saistīti ar L. Mūrnieces neapmierinātību par atsevišķiem strīdīgiem notikumiem, kas risinājušies vēl ministres Baibas Rozentāles (TP) pēdējās darbības dienās, kad jau bija zināms par Tautas partijas ministru atkāpšanos, bet demisijas raksti vēl netika iesniegti.

Jāatgādina, ka S. Štrihs aktīvi aizstāvēja vēlāk premjera Valda Dombrovska (JL) apturēto automašīnu iepirkumu neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vajadzībām. Viņš piedalījās arī toreizējās veselības ministres B. Rozentāles rīkotajā preses konferencē par šo jautājumu, kas notika jau dienu pēc Tautas partijas paziņojuma par aiziešanu no valdības. Turklāt arī pašu S. Štrihu ministrija NMDP direktora amatā apstiprināja tad, kad būtībā jau bija skaidrs, ka Tautas partijas ministru dienas valdībā ir skaitītas – 15. martā jeb divas dienas pirms paziņojuma.

Dienesta vadītāja pienākumus viņš gan pildīja arī pirms tam, bet viņa oficiālais statuss līdz tam bija – pienākumu izpildītājs –, tādēļ pēkšņā statusa nostiprināšana NMDP tiek saistīta ar B. Rozentāles centieniem vēl pēdējās dienās pagūt izdarīt lietas, kas nodrošinātu viņas ietekmes un lēmumu pēctecību. Turklāt šis nebūt nebija vienīgais tāds gadījums. Tāpat pirms savas aiziešanas B. Rozentāle parūpējās par grozījumu iesniegšanu Saeimā atvērtajā Ārstniecības likumā, paredzot mediķu sertifikāciju un tālākizglītību nodot vienīgi Rīgas Stradiņa universitātes pārziņā. Tie nebija apspriesti ar mediķu profesionālajām organizācijām, un šobrīd Veselības ministrija grozījumus ir apturējusi.

Par to, ka, izmantojot situāciju, kad Tautas partija ir zaudējusi vadības grožus veselības nozarē, no amata varētu atbrīvot A. Ploriņu, kurš tiek saistītas ar Tautas partiju, turklāt neesot sevi pierādījis kā spožs veselības sistēmas administrators, politikas kuluāros jau runāja arī iepriekš. Jāatgādina, ka Veselības ministrijā viņu ieveda kādreizējais veselības ministrs Vinets Veldre (TP), ar kuru kopā A. Ploriņš bija strādājis Pārtikas un veterinārajā dienestā. Tagad valsts sekretāra pienākumus pildīs līdzšinējais valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis. Taču tas būšot tikai uz laiku, jo uz valsts sekretāra amatu tiks izlutināts konkurss.