Latvijā notikusi unikāla operācija

Latvijā pazīstamais ķirurgs Kaspars Ūdris ir licis pamatus sekmīgi veiktām unikālām artroskopiskām plecu locītavas nerva atbrīvošanas operācijām.

No šī brīža līdzīgas operācijas ir pieejamas visiem, kuriem nepieciešams atbrīvoties no dažādu traumu izraisītiem nepatīkamiem slimību simptomiem, pēc traumu sarežģījumiem vai ķirurģiskas iejaukšanās, kā arī gadījumos, ja konservatīva ārstēšana nesniedz rezultātus.

Latvijā šīs operācijas ir kļuvušas pieejamas pateicoties jaunākajai mūsdienu aparatūrai, kuru ieguvis doktors Ūdris un izgājis apmācības kursu vadošajās Eiropas klīnikās. Operāciju aprīkojums ir pārvietojams, tas ļauj veikt ķirurģisko ārstēšanu dažādos reģionālajos medicīnas centros Latvijā. Pirmās operācijas notika Jelgavas un Jēkabpils klīnikās.

„Latvijā ir daudz pacientu, kuriem nepieciešama šāda operācija, - stāsta Kaspars Ūdris, - Tā sauktā suproskopulārā nerva saspiedums jeb iekaisums, kas atbild par plecu locītavas rotatorā muskuļa inervāciju, noved pie nepatīkamām, ilgstošām sajūtām un tikai ķirurģiska iejaukšanās var šīs sajūtas atvieglot. Pēcoperāciju medikamenti, kas baro šo nervu, spēj paātrināt atveseļošanos.”

Operācija notiek ar mūsdienīgām mazinvazīvām metodēm, kas ietver nelielu iegriezumu izdarīšanu, minimālu pēcoperācijas infekcijas risku, kas ļauj operāciju veikt ambulatorā režīmā. Diennakts laikā pēc operācijas pacients var atgriezties mājās tālākai atlabšanai. Nerva atbrīvošanas operāciju var veikt papildus plānveida artroskopiskai pleca locītavas operācijai, kā arī atsevišķi.

Svarīgākais