Lai Lieldienas sagādātu tikai patīkamas emocijas un veselības problēmas netraucētu izbaudīt svētkus, Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti aicina pievērst uzmanību svētku galdā paredzēto produktu, tostarp olu un to ēdienu, pagatavošanas laikam.
Lai olu lietošana neizraisītu saslimšanu ar zarnu trakta infekcijām, speciālisti iesaka nelietot uzturā jēlas olas un ēdienus, kuru sastāvā tās ir. Olas, pilnīgi iegremdētas ūdenī, jāvāra septiņas minūtes, bet jācep vismaz trīs minūtes no vienas puses un divas minūtes no otras puses. "Vēršacis" jācep ne mazāk kā septiņas minūtes vai četras minūtes, uzliekot pannai vāku.
Olas jāglabā tikai ledusskapī, bet ieplīsušās jāizmet. Savukārt ēdieni, kuru sastāvā ir olas, jāapēd tūlīt pēc to pagatavošanas. Pēc saskares ar jēliem produktiem un olām vienmēr ar mazgāšanas līdzekļiem rūpīgi jānomazgā rokas, trauki un darba virsmas.
Gatavojot svētku maltīti, jāizvairās no ātri bojājošos produktu iegādes vietās, kur tie netiek glabāti ledusskapjos vai aukstuma vitrīnās. Uzturā jālieto tikai tādi pārtikas produkti un dzērieni, kuriem nav beidzies derīguma termiņš un kuru kvalitāte neliekas aizdomīga. Zivis un gaļa kārtīgi jāizcep vai jāizvāra, kā arī nedrīkst pieļaut, lai pagatavotie ēdieni ilgi atrastos istabas temperatūrā. Ledusskapī tie jāuzglabā nelielos traukos.
Tāpat kārtīgi jāmazgā rokas, īpaši pēc saskares ar mājdzīvniekiem (putniem, pelēm, bruņurupučiem, kas bieži ir salmonellu nēsātāji), pēc tualetes apmeklēšanas un pirms ēšanas. Īpaši rūpīgi jāseko tam, lai rokas bieži un kārtīgi mazgātu bērni.
Ja pēc ēšanas parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, ir jāmeklē ārsta palīdzība, kurš noteiks diagnozi, izvēlēsies pareizu ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcija neizplatītos tālāk.