Aicina mazināt sāls daudzumu pārtikā

Pārtikas ražotāji un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji jāmudina un jāmotivē samazināt sāls saturu pārtikas produktos un ēdienos, lai sasniegtu pēc iespējas lielāku sāls daudzuma samazinājumu, uzskata Veselības ministrija (VM).

Kā pamato VM, zinātnieki ir konstatējuši, ka augstais sāls patēriņš Eiropas iedzīvotāju uzturā ir viens no galvenajiem faktoriem, kas paaugstina aisnsspiedienu, tādējādi izraisot sirds un asinsvadu slimības.

Piemēram, Latvijā 2008.gadā tika reģistrēti 68 888 jauni sirds un asisnsvadu slimību gadījumi. 69,5% no visām šīm saslimšanām ir hipertoniskā slimība jeb paaugstināts asinsspiediens. Turklāt sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis Latvijā. Tā 2008.gadā no šīm slimībām mira 728,8 cilvēki, rēķinot uz 100 000 iedzīvotāju.

Situācijas uzlabošanai tāpat ir arī jāturpina izglītot sabiedrība par ieguvumiem, kas gūstami, samazinot sāls daudzumu uzturā. Turklāt jāuzstāj, lai veselības aprūpes speciālisti sniedz informāciju par nepieciešamību samazināt sāls daudzumu uzturā un riskiem, kas saistīti ar pārlieku liela sāls daudzuma lietošanu.

VM uzskata, ka zināmā mērā arī paši uzņēmēji ir ieinteresēti piedāvāt tirgū produktus ar samazinātu sāls saturu, jo daļai sabiedrības tie ir interesanti. Sabiedrībā tomēr vērojama tendence domāt par veselīgu dzīvesveidu, kā arī par veselīgākiem produktiem.

Jau ziņots, ka Ņujorkā sākta vērienīga kampaņa, aicinot restorānus un pārtikas ražotājus ierobežot sāls patēriņu ēdienu gatavošanā. Tādējādi varasiestādes cer samazināt mirstību no sirds un asinsvadu slimībām.

Ņujorkas Veselības departaments paziņoja par mērķi piecu gadu laikā samazināt sāls patēriņu par 25%, kas varētu novērst daudzu cilvēku priekšlaicīgu nāvi un ierobežot šīs piedevas izmantošanu visā valstī.

Sāls amerikāņu uzturā divas reizes pārsniedz dienā ieteicamo daudzumu, "izraisot augstu asinsspiedienu un pakļaujot miljoniem cilvēku" dažādām sirds slimībām, norādīja departaments.

Ik gadu sirdslēkmes un insults ASV prasa vairāk nekā 800 000, bet Ņujorkā 23 000 cilvēku dzīvības.

Ņujorkas iecerei jau atsaukušās vairākas organizācijas un citas pilsētas.

Ar līdzīgas kampaņas palīdzību Lielbritānijā sāls daudzums dažos pārtikas produktos samazināts par 40%, uzsver departaments.