Nākamnedēļ 25.gadadienu Latvijā svinēs mikroķirurģijas nozare

Piektdien, 26.martā, Latvijas Plastiskās un mikroķirurģijas centrs svinēs mikroķirurģijas nozares 25.gadadienu Latvijā.

Pasākumā, tiekoties ar Latvijas medicīnas nozares organizatoriem, augstskolas mācību spēkiem, kolēģiem un mikroķirurģijas priekšgājējiem Latvijā, plānots atskatīties nozares attīstības vēsturē.

Kā stāsta centra vadītājs Haralds Adovičs, Gaiļezera slimnīcā mikroķirurģijas nodaļa tika atklāta 1985.gada 1.janvārī, īstenojot Padomju Savienības veselības ministra lēmumu par šādu centru izveidi Savienības republikās.

Tā kā telpās bija jāveic remonts, uzreiz pēc nodaļas atklāšanas tā tika slēgta uz remonta laiku un pirmais pacients nodaļā tika uzņemts tā paša gada 25.martā, tāpēc arī tā tiek uzskatīta par nozares dzimšanas dienu Latvijā.

Pirmie centra ķirurgi un dibinātāji bija nodaļas vadītājs Guntis Bite, Tālivaldis Krūmiņs, Aldis Dalmatovs un Adovičs, kuriem pēc laika vēl pievienojās Olafs Libermanis, Jānis Ģīlis un Jānis Zaržeckis, bet pašreiz centrā strādā jau trešā ārstu paaudze.

Centra direktors gan stāsta, ka pirmo reizi Latvijā pacientam amputēta roka tika piešūta jau pirms mikroķirurģijas nodaļas izveides - 1979.gadā -, taču tas bija atsevišķs gadījums, ko savas iniciatīvas un entuziasma vadīti Latvijas Traumatoloģijas zinātniski pētnieciskajā institūtā veica trīs ārsti: neiroķirurgi Jānis Kupčs un Salvijs Kadišs, kā arī traumatologs Roberts Drāke.

No 2000.gada centrs darbojas kā privāta struktūra Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas sastāvā pēc privātās partnerības principiem. Tai pat laikā centrs ir saglabājis tā sākotnējos mērķus, un šī joprojām ir vienīgā vieta Latvijā, kur 24 stundas diennaktī var saņemt šāda veida neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Adovičs stāsta, ka Gaiļezerā izveidotās nodaļas mērķis bija sniegt adekvātu medicīnisko palīdzību, tas ir, neatliekamo medicīnisko palīdzību cilvēkiem, kuriem traumas dēļ kaut kas tiek amputēts. Otrs centra mērķis bija rekonstruēt to, kas nav iespējams ar vispārējās plastiskās ķirurģijas metodēm. Piemēram, ja pacientam tiek veikta onkoloģiska operācija - neiroķirurgs vai sejas žokļa ķirurgs radikāli izoperē audzēju, kā rezultātā izveidojas liels kombinētu audu defekts, ko likvidēt ar vispārējās ķirurģijas metodēm nav iespējams. Tāpēc ir nepieciešams operāciju nobeigt ar sarežģītu mikroķirurģisku operāciju.

Patlaban centrā darbs norit visos trīs plastiskās ķirurģijas virzienos. Tā 30% gadījumu tiek veiktas mikroķirurģiskās jeb rekonstrukcijas operācijas, 60% operāciju ir saistītas ar plaukstas vai rokas manipulācijām, bet 10% veido estētiskā ķirurģija.

Centrs ir vienīgā vieta Latvijā, kur šajā nozarē tiek apmācīti ārsti-rezidenti.