Adovičs: Valstij jādefinē apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi

ai nākotnē iedzīvotājiem viestu lielāku skaidrību par iespējām saņemt dažāda veida veselības aprūpes pakalpojumus, ir nepieciešams precīzi definēt, kurus pakalpojumus valsts apmaksā, kurus nē, uzskata Latvijas Plastiskās un mikroķirurģijas centra vadītājs Haralds Adovičs.

Viņš izteicies, ka Veselības ekonomikas centram ir jāizstrādā tā saucamais "negatīvais grozs", iekļaujot tajā visus tos veselības aprūpes pakalpojumus, par kuriem iedzīvotājiem jāmaksā pašiem.

Adovičs norāda, ka slimnīcas nevar kreditēt medicīnsiko aprūpi un strādāt ar zaudējumiem, jo šāda situācija ir patlaban Latvijā, kad valsts pilnā apmērā nespēj slimnīcām samaksāt par pacientiem sniegtajiem pakalpojumiem.

"Par pakalpojumiem jāmaksā tik, cik tas maksā, jo slimnīcas nereti sniedz pakalpojumus zem pašizmaksas," skaidro Adovičs. Viņš uzskata, ka valstij godīgi jāpasaka, ka tādus vai citus pakalpojumus tā neapmaksās vai arī pamaksās noteiktā apjomā. Taču to var pieļaut tādās jomās, kuras neapdraud dzīvību.

Viņš skaidro, ka tā jau ir zobārstniecībā, kas bija pirmā joma, kuru valsts vairs neapmaksā, un cilvēki jau ir pieraduši pie tā, ka par šo pakalpojumu jāmaksā pašiem.

Jo ātrāk šāda kārtība tiks izstrādāta arī citās jomās, jo labāk būs gan pacientiem, gan veselības nozarei kopumā, uzskata Adovičs.

Svarīgākais