Pieņem deklarāciju par Eiropas valstu sadarbību e-veselības jomā

Šonedēļ Barselonā konferences "E-Veselība 2010" laikā pieņemta deklarācija par Eiropas valstu sadarbību e-veselības jomā, informē Veselības ekonomikas centrā (VEC).

Konferences un deklarācijas mērķis ir veicināt e-veselības attīstību gan nacionālā, gan Eiropas līmenī. Konferencē tika analizēta sadarbība e-veselības politikas, likumdošanas un vienotu standartu ieviešanā, kā arī aplūkotas pētniecības un tehnoloģiju attīstības jomas.

Īpaša uzmanība konferencē tika pievērsta arī tam, kā nodrošināt sabiedrības, tas ir, veselības aprūpes sniedzēju, mediķu, pacientu un sabiedrisko organizāciju, iesaistīšanos e-veselības plānošanā un attīstībā.

Pamatmērķis visu e-veselības projektu realizācijai ir nodrošināt operatīvāku un efektīvāku finanšu līdzekļu pārvaldību veselības aprūpes nozarē, kā arī pieejamāku un saprotamāku veselības aprūpi pacientiem.

Latviju konferencē pārstāvēja VEC direktore Daiga Behmane.

VEC atzīmē, ka pašlaik VEC vada trīs e-veselības projektus, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu.

VEC noris projekta "Elektronisko recepšu ieviešana" 1.posms, un, iespējams, šogad tiks ieviests e-receptes pilotpropjekts.

Tāpat VEC īstenos projekta "Elektroniskās veselības kartes un integrācijas platformas informācijas sistēmas izveide" 1.posmu, ieviešot Elektroniskās veselības kartes informācijas sistēmu, kā arī projekta "Elektroniska apmeklējumu rezervēšanas izveide ("e-booking"), veselības aprūpes darba plūsmu elektronizēšana ("e-referrals")" 1.posmu, kura laikā tiks izveidots sabiedrības veselības portāls, nodrošinot informācijas drošību un personas datu aizsardzību.

Šogad tiek sākta visu šo projektu laikā realizējamo informācijas sistēmu izstrāde, un projektiem jābūt īstenotiem līdz 2013.gadam.

Plānots, ka aprīļa beigās portālā "www.latvija.lv" varētu būt pieejami pirmie ar veselības jomu saistītie e-pakalpojumi iedzīvotājiem. Patlaban norit šo pakalpojumu pakalpojumu testēšana. Plānots, ka aprīlī varētu būt pieejami tādi pakalpojumi kā "Mans ģimenes ārsts", "Mani dati Veselības norēķinu centrā", "Mani dati jaundzimušo reģistrā", "Mani dati cukura diabēta pacientu reģistrā", "Manas potes".

Apstiprinātais VEC e-veselības projektu budžets 2010.gadam ir 1,9 miljoni latu, bet plānotais budžets visu projektu īstenošanai un e-veselības sistēmas ieviešanai līdz 2013.gadam ir 4,9 miljoni latu, liecina VEC dati.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais