Gripas aktivitāte joprojām zema

Aizvadītajā nedēļā saglabājās zema gripas aktivitāte, taču atkal nedaudz pieauga saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām, liecina Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) apkopotā informācija par situāciju Latvijā marta otrajā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā ar elpceļu infekcijām slimoja 1151,2 pacienti uz 100 000 iedzīvotāju, salīdzinoši, marta sākumā tie bija 1144,8 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju.

Augstākie saslimstības rādītāji vēl joprojām ir līdz četru gadu vecu bērnu vidū - 6177,8 bērni uz 100 000 iedzīvotāju.

Saslimstības pieaugums bija vērojams Jūrmalā, Rīgā un nedaudz arī Rēzeknē un Jelgavā. Visaugstākā saslimstība joprojām bija Rēzeknē.

Ar aizdomām par saslimšanu ar gripu tika hospitalizēti pieci pacienti Rīgā un Daugavpilī, bet ar gripas izraisītu pneimoniju hospitalizēts viens pacients Rīgā. LIC informē, ka joprojām tiek reģistrēti tikai pandēmiskās A(H1N1) gripas gadījumi, bet sezonālās gripas cirkulācija vēl nav sākusies.

Jau ziņots, ka šā gada pavasarī pretēji iepriekš izskanējušajām bažām jauna pandēmiskās gripas viļņa, visdrīzāk, varētu tomēr nebūt, aģentūru LETA informēja LIC Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs.

Viņš paskaidroja, ka 10% populācijas ar šīs gripas simptomiem jau ir vērsušies pie ārsta, kas nozīmē, ka šiem cilvēkiem jau izveidojusies imunitāte un līdz ar to jaunam gripas vilnim ir mazāk iespēju vērsties plašumā.

Tai pat laikā viņš atzina, ka nākamajos gados pandēmiskā gripa atgriezīsies, tāpēc arī nākamās sezonas gripas vakcīnā tiks iekļautas arī šīs gripas komponentes.

Vērtējot reģistrētos nāves gadījumus, LIC speciālists uzsvēra, ka šogad reģistrācija notikusi īpaši rūpīgi, tāpēc arī reģistrēto nāves gadījumu skaits esot liels. Viņš tāpat norādīja, ka nav iespējams pateikt, cik rūpīgi nāves gadījumu reģistrācija notikusi citās valstīs, tāpēc arī nevar spriest, vai patiesi Latvijā ir bijis lielākais reģistrēto nāves gadījumu skaits. Par to, visdrīzāk, varēšot spriest jau pēc šī gada gripas sezonas beigām, pieļāva Perevoščikovs.

Kā ziņots, Latvijā no pandēmiskās gripas radītajām komplikācijām ir miruši 35 cilvēki, kas ir lielākais mirušo cilvēku skaits no gripas komplikācijām, kāds Latvijā pēdējo gadu laikā ir reģistrēts. Piemēram, 2006./2007.gada gripas sezonā bija desmit nāves gadījumi, 2007./2008.gada sezonā - trīs gadījumi, bet iepriekšējā gada gripas sezonā - divi nāves gadījumi.