Neatliekamās medicīniskās palīdzības asociācija norūpējusies par auto konkursa skandālu

Neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas asociācijas valde aicina visas iesaistītās institūcijas nekavējoši noņemt medijos izplatīto spriedzi saistībā ar transporta pakalpojumu iepirkumu Rīgas ātrajai palīdzībai.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas asociācijas valde izsaka sapratni par acīmredzot visiem nepietiekami skaidro situāciju saistībā ar iepirkumu Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta Rīgas reģionālajam centram, taču vienlaikus pauž bažas iespējamo līguma noslēgšanas novilcināšanu, kas varētu apdraudēt neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu Rīgas reģionālā centra apkalpes teritorijā, pazaudējot iespēju saņemt šo pakalpojumu vispār.

Asociācijas viceprezidentes Ieviņa Alka un Dzintra Jakubaņeca norāda, ka precīzi prognozēt ilgtermiņā NMP pakalpojuma apjomu, tas ir, reāli nepieciešamo brigāžu skaitu ir neiespējami. Līguma priekšmets ir nevis mašīnas, bet pakalpojums, tas ir, stundas un viena km izmaksa, ar cenā iekļautu nodrošinājumu ar prasībām atbilstošu aprīkotu autotransportu, degvielu, apmācītu autovadītāju, mašīnas apkopi, operatīvu aizvietošanu, darbinieku atalgojumu un apdrošināšanu.

Rīgas ātrās palīdzības brigāžu (to skaitā arī autotransporta) noslodze ir visaugstākā un katru dienu teritorijā tiek nodarbināti 65 transporta līdzekļi, no kuriem jau šobrīd 42% ir vecāki par 5 gadiem. Pakalpojums tiek apmaksāts pēc fakta, ar pēcmaksu par padarīto darbu un konkursa rezultātā tā maksimālais apjoms tiek pieļauts līdz 31,6 miljonam, ievērojot Rīgas reģiona apkalpes teritorijas paplašināšanos 2010. gadā, salīdzinot ar iepirkuma procedūras uzsākšanas brīdi, veidojot vienoto NMP dienestu.

Rīgas reģionālais centrs šobrīd pilda ap 55% visu valsts NMP izsaukumu. Esošais līgums paredz autotransporta pakalpojuma nodrošināšanu līdz šāgada 1. maijam.

Asociācijas valdes locekļi nepieļauj iespēju, ka NMP sniegšana iedzīvotājiem tiešām varētu tikt pārtraukta Latvijas valstī jebkurā teritorijā pat uz visīsāko laika sprīdi, pieņemot, ka jebkurai institūcijai valstī, tāpat kā neatliekamās medicīnas profesionāļiem visaugstākā prioritāte ir cilvēka dzīvība un labklājība.

Asociācijas valde lūdz visas iesaistītās institūcijas nekavējoši noņemt medijos izplatīto spriedzi par NMP sniegšanas apdraudējumu Rīgas apkalpes teritorijā no Kandavas līdz Siguldai, Ādažiem un arī pārējā Latvijas teritorijā, kur iesaistītas Rīgas brigādes un garantēt, ka palīdzības sniegšana netiks iedzīvotājiem pārtraukta ar 1. maiju sanitāro transportlīdzekļu nenodrošināšanas dēļ.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais