Valsts kompensēs zāles ar Gošē slimību sirgstošajam Gustavam

Lai arī uz Augstākās tiesas (AT) spriedumā atzīts, kas valstij neliek kompensēt medikamentus ar Gošē slimību sirgstošajam puisēnam, zāles tomēr tiks kompensētas, informē Veselības ministrija (VM).

Pēc veselības ministres Baibas Rozentāles (TP) teiktā, medikamentus bērns saņem jau patlaban, jo jau pērn tika piešķirti līdzekļi bērnu ar reto slimību medikamentu nodrošināšanai.

Ņemot vērā, ka bērnu veselības aprūpe ir prioritāte, tādēļ, "kamēr būšu ministres amatā, bērniem ar retajām slimībām valsts apmaksās nepieciešamos medikamentus pilnā apmērā", uzsver Rozentāle.

Viņa arī uzsver, ka šogad zāļu apmaksas programmā ar retajām slimībām slimojošajiem bērniem finansējums šogad nav samazināts.

Jau ziņots, ka nepieciešamo zāļu iegādi nodrošina Bērnu klīniskā universitātes slimnīca.

Kā ziņots, AT Senāta Administratīvo lietu departaments nolēmis atstāt negrozītu spriedumu, ar kuru Administratīvā apgabaltiesa pirms gada noraidīja ar Gošē slimību sirgstošā piecus gadus vecā Gustava Zariņa vecāku prasību uzdot Veselības ministrijai (VM) pilnībā kompensēt puisēna dzīvībai svarīga medikamenta iegādi.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, šis Senāta spriedums nav pārsūdzams. Senāts atzinis, ka apgabaltiesas sprieduma pamatojums ir bijis pareizs un pilnībā pietiekams.

Jau ziņots, ka pērn Senāts, sākot kasācijas kārtībā skatīt šo lietu, vērsās Satversmes tiesā (ST) un lūdza vērtēt Ministru kabineta noteikumus, kas noteiktos gadījumos paredz kompensēt zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus, taču noteic to ierobežojumus. Līdz ST spriedumam tiesvedību Senātā skatāmajā lietā tika nolemts apturēt.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais