"Ātros" varēs izsaukt pa 113

© nra.lv

Iedzīvotājus sola plaši informēt brīdī, kad neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu varēs sazvanīt arī pa tālruņa numuru 113. Pagaidām ātrās palīdzības izsaukšanā vēl nekas nemainās, Neatkarīgajai uzsver Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienestā.

Jauns numurs tiek ieviests, lai no mobilā tālruņa varētu pa tiešo sazvanīt ātrās palīdzības dienestu, un savs tiešā iezvana numurs no mobilā tālruņa būs arī policijai – 110. Tiesa, tas gan atgādina agrāko ugunsdzēsēju numuru – 01– un iedzīvotājos varētu radīt apjukumu. Jebkurā gadījumā visus dienestus varēs sazvanīt arī pa esošo – glābšanas dienestu vienoto numuru 112.

Vēl pavisam nesen Saeimā NMP dienesta vadība sūdzējās, ka ātrajai palīdzībai nav pašai sava tiešā iezvana numura, uz kuru varētu piezvanīt no mobilā tālruņa. No parastā, mājas tālruņa ir iespējams izsaukt ātro palīdzību pa veco, labi zināmo tālruni 03, bet no mobilajiem var zvanīt tikai uz 112. Tur cilvēku no sākuma uzklausa vienotais glābšanas dienests jeb, precīzāk, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti, kuri tālāk savieno zvanītāju ar ātro palīdzību. Pēc NMP dienesta direktora vietnieces Renātes Pupeles stāstītā, pāradresācijas laikā nereti tiek zaudētas palīdzības sniegšanai svarīgas minūtes, esot pat gadījumi, kad saruna pārtrūkst. Taču vairāk nekā 70 procentos gadījumu tieši palīdzības saņemšanas un uzsākšanas laiks ir būtisks pacienta veselībai un dzīvībai. Ja iedzīvotājs zvana no fiksētā tālruņa uz numuru 03, tad izsaukumu nepastarpināti saņem NMP dispečeri un vajadzības gadījumā nekavējoties nosūta brigādi. Diemžēl jaunākās paaudzes mobilie tālruņi nenodrošina divciparu kodu atpazīšanu.

Gandrīz visās Eiropas valstīs paralēli Eiropā vienotajam ārkārtas situāciju tālruņa numuram 112 darbojas arī operatīvo dienestu nacionālie tālruņa numuri, tai skaitā, lai sazvanītu neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Valdība otrdien pieņēma lēmumu piešķirt NMP dienestam iedzīvotāju izsaukumu pieņemšanai tiešo trīsciparu numuru 113. Tas ļaus nākotnē iedzīvotājiem no jebkuras vietas mūsu valstī tieši un nepastarpināti izsaukt ātro palīdzību, zvanot bez maksas gan no fiksētā, gan mobilā tālruņa. "Par to iepriekš runāts jau vairākus gadus, tāpēc gandarī ministriju aktīvā rīcība un izlēmība šī jautājuma atrisināšanā," saka NMP dienesta vadītājs Semjons Štrihs.

NMP dienests gan atgādina: šobrīd iedzīvotājiem ātrās palīdzības izsaukšanā nekas nemainās. Lai notiktu jaunā numura ieviešana un iedzīvotāji to varētu sākt izmantot, jāveic sagatavošanās darbs. Pirms iedzīvotāji varēs sākt lietot jauno trīsciparu numuru ātrās palīdzības izsaukšanai, par to laikus sabiedrība tiks informēta. Veselības ministrijas speciāliste Egita Pole saka: konkrēts datums, kad jaunais numurs sāks strādāt, nav noteikts, jāveic pamatīgi sagatavošanās darbi, taču tas tiks izdarīts ne vēlāk kā pusgada laikā. E. Pole uzsver, ka svarīgi būs nodrošināt tādu sistēmu, lai ātrās palīdzības dispečeri varētu noteikt zvanītāja atrašanās vietu pēc mobilā tālruņa, jo tagad esot tādas situācijas, kad cilvēks saka, piemēram, Salas pagasts, bet Latvijā ir vairāki pagasti un apdzīvotas vietas ar šādu nosaukumu.

Valdība pieņēma lēmumu ne tikai par ātro palīdzību, bet arī jauna tālruņa numura ieviešanu policijai, proti, policiju nākotnē varēs izsaukt pa numuru 110, tas gan vairāk atgādina ugunsdzēsēju numuru – 01, tāpēc iedzīvotājiem būs nepieciešams skaidrojums, lai saprastu, kurš numurs ir kuram dienestam.

Svarīgākais