Pēc mazuļa nāves Infektoloģijas centram uzdod izstrādāt priekšlikumus bērnu vakcinācijas uzlabošanai

Veselības ministrija uzdevusi Latvijas Infektoloģijas centram (LIC) sagatavot detalizētu informāciju par bērnu vakcinācijas aptveri un izstrādāt darbības plānu, kā ģimenes ārsti tiks informēti par vakcinācijas kalendārā iekļautajām jaunajām vakcīnām, lai ārsti bērnu vecākiem spētu sniegt izsmeļošu informāciju.

Tāpat LIC jāsagatavo priekšlikumi, lai sadarbībā ar izglītības iestādēm un bērnu vecākiem uzlabotu skolas vecuma bērnu vakcinācijas aptveri, nra.lv informēja ministrijā. Veselības ministre Baiba Rozentāle norāda: „Lai uzlabotu bērnu vakcinācijas aptveri, Latvijas Infektoloģijas centrs izstrādās plānu ģimenes ārstu informēšanai par jaunajām vakcīnām. Nebaidos atkārtoties – vakcinācija ir labākā profilakse pret bīstamām infekcijas slimībām un tās nozīme nav diskutējama, ja vien medicīnas autoritāšu vietā nesāksim balstīties uz margināliem viedokļiem ikvienā jautājumā. Tādēļ uzskatu par absurdu situāciju, kad par vakcināciju sabiedrība sāk uztraukties tikai tad, kad notiek traģēdija.”

Šāds Veselības ministrijas rīkojums nācis pēc tam, kad Bērnu slimnīcā miris 11 mēnešus vecs mazulis. Lai gan vēl nav zināms precīzs bērna nāves iemesls, mediķi norāda, ka visas pazīmes liecina: bērns saslimis ar smagu tuberkulozes formu, no kā būtu bijis iespējams izvairīties, ja mazulis uzreiz pēc dzimšanas būtu vakcinēts pret tuberkulozi. Vecāki atzinuši, ka puisēns nebija vakcinēts ne pret vienu infekcijas slimību.

B. Rozentāle norāda, ka cilvēka veselības jautājumos jābalstās uz ārstu speciālistu atzinumiem, kas pamatoti ar dziļām medicīnas zināšanām un pieredzi.

Nra.lv rakstīja, ka šogad ir papildināts vakcinācijas kalendārs - no 2010. gada 1. janvāra tajā iekļauta vakcīna pret pneimokoka infekciju, no 2010. gada 1.septembra kalendārā būs iekļauta divpadsmitgadīgo meiteņu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju un no 2011. gada 1. janvāra vakcīna pret rota vīrusu.

Latvijā

Kas gaida Latviju nākotnē? Atbilžu meklēšana uz šo jautājumu saucas nākotnēšana. Būsim Baltijas tīģeris, vientuļā Latvija, gurdenā Latvija vai Ziemeļvalsts Latvija? Jau šodien jādefinē Latvijas attīstības virzieni, mājas darbi un jāvirza attīstības stratēģija. 30. septembrī Biznesa augstskolā "Turība" notika pirmā Latvijas nākotnēšanas pēcpusdiena, kurā kopā ar dažādu nozaru uzņēmējiem, ministriem, augstiem ierēdņiem, akadēmiķiem un augstākās izglītības iestāžu rektoriem tika iezīmēti darāmie darbi piecās jomās: uzņēmējdarbībā un eksportā, zinātnē un inovācijās, publiskajā pārvaldē un tiesībās, valsts tēlā un komunikācijā, izglītībā un cilvēkresursos.