Prognozē, ka šā gada beigās neatliekamās palīdzības apmaksai varētu pietrūkt ap 50 miljoniem latu

Ja aizvadītā gada beigās neatliekamās medicīniskās palīdzības apmaksai tika papildu piešķirti 25 miljoni latu, tad šogad, iespējams, šī pakalpojuma apmaksai papildus būs nepieciešami ap 50 miljoniem latu, iepazīstinot Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātus ar situāciju veselības aprūpes nozarē, uzsvēra bijušais veselības ministrs un Latvijas slimnīcu biedrības (LSB) pārstāvis Ivars Eglītis.

Eglītis precizēja, ka tā patiesībā nav papildu piešķirtā nauda, bet gan atpakaļ nozarei atdotā nauda, kura pirms tam tika atņemta.

LSB pārstāvis arī norādīja, ka samazinātais veselības budžets pēdējos mēnešos ir licis par sevi manīt, jo, samazinot naudu nozarei, tas nenozīmē, ka samazinās pacientu skaits, notiekot pat pretējais, jo pieaug ielaistos slimību gadījumu skaits. Turklāt gada laikā par 50% ir pieaudzis pirmreizēji atklātās invaliditātes skaits. Slimnīcām tāpat pieaug parādi, jo plānveida palīdzība netiek sniegta, bet neatliekamās palīdzības izmaksas ir lielas.

Veselības ministrijas valsts sekretārs Armands Ploriņš papildināja, ka situācija veselības aprūpes jomā Latvijā šobrīd patiesi ir diezgan traģiska, pat tāda, ka uz Latviju brauc citu valstu mediķi, lai redzētu tādu slimību gadījumus, kādus viņi savās valstīs jau sen nav redzējuši.

Alūksnes slimnīcas pārstāve pastāstīja, ka šajā slimnīcā patiešām ir ievērojami audzis ielaisto slimību gadījumu skaits. Ja iepriekš tika veiktas plānveida operācijas, tad tagad pacienti gaida līdz pēdējam. Viņa norādīja, ka bija pat situācija, kad miršanas apliecībā pacientam nācies ierakstīt, ka viņš ir miris bada nāvē.

Svarīgākais