Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Pieaug elpceļu vīrusu izplatība

Saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām, salīdzinot ar iepriekšējām nedēļām, pieaugusi par 14%, liecina Latvijas Infektoloģijas centra apkopotie monitoringa dati. Lielākais šo pacientu īpatsvars bija Rēzeknē, Gulbenē, Rīgā, Jūrmalā un Daugavpilī, raksta aģentūra LETA. Turklāt joprojām visvairāk slimojot bērni līdz četru gadu vecumam.

Vidēji ar elpceļu infekcijām gada astotajā nedēļā slimoja 1221,5 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, kad slimoja 1047 cilvēki uz 100 000 iedzīvotājiem.

Gripas vīrusa izplatība savukārt joprojām pazeminās, un ambulatorajās monitoringa iestādēs gripas gadījumi nav reģistrēti. Taču bija pacienti ar gripu un gripas izraisītu pneimoniju, kuri hospitalizēti Rīgā, – divi no tiem ar aizdomām par gripu, viens – ar aizdomām par gripas izraisītu pneimoniju. Jāatgādina, ka Latvijā pandēmiskās gripas AH1N1 izraisīto komplikāciju dēļ līdz janvāra beigām miruši 34 pacienti. Februārī ārpus Rīgas no pandēmiskās gripas izraisītajām komplikācijām miris vēl viens cilvēks – 48 gadus veca sieviete. Līdz ar to jaunās gripas upuru skaits Latvijā pieaudzis līdz 35 cilvēkiem.

Speciālisti atgādina, lai nesaslimtu ar gripu un citām augšējo elpceļu infekcijām, jāievēro profilakses pasākumi – pēc iespējas biežāk jāmazgā rokas, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem, regulāri jāvēdina telpas, uzturā pēc iespējas vairāk jālieto zāļu tējas, svaigu augļu un dārzeņu sulas u.c.