Pieaug skolēnu redzes problēmas

Optometristu pētījums rāda satraucošus datus – pārbaudot vairāk nekā 700 skolas vecuma bērnu, atklājies, ka vismaz 44 procentiem jaunāko klašu skolēnu nepieciešama redzes korekcija.

Latvijas Universitātes (LU) Cietvielu fizikas institūtā, redzes uztveres sekcijā optometrijas maģistranti iepazīstināja ar projekta Latvijas skolēnu redzes skrīnings pirmajiem rezultātiem. Jaunie optometristi sākuši īstenot iniciatīvas projektu ar mērķi noskaidrot, vai skolēnu redze ir atbilstoši koriģēta un skolēni nav pakļauti paaugstinātas redzes slodzes izraisītām problēmām.

Pētījuma veicēja, LU maģistrante un optometriste Jeļena Slabcova pastāstīja, ka skolēnu redzes pārbaude tika veikta 726 skolēniem vecumā no 7 līdz 18 gadiem – 335 zēniem un 391 meitenei. No šiem skolēniem 107 jeb 14,7 procentiem jau ir brilles. "Rezultāti ir satraucoši – no apmēram 600 skolēniem, kuriem iepriekš nebija konstatētas redzes problēmas, riska grupā ir aptuveni 100 bērni. Veicot redzes pārbaudes, atklājās, ka pamatskolā un vidusskolā skolēniem aizvien pieaug redzes problēmas," uzsver J. Slabcova. No visiem pārbaudītajiem skolēniem 1.–4. klašu grupā 44 procentiem būtu nepieciešamas redzes korekcija, 5.–8. klašu grupā tas būtu nepieciešams 40,3 procentiem skolēnu, bet 9.–11. klašu grupā – 24,2 procentiem.

Optometriste arī novērojusi: sākumskolā bērni, kuriem iepriekš izrakstītas brilles, tās nēsā, bet pamatskolā un vidusskolā daudzi bērni, kuriem tās izrakstītas, nenēsā, baidoties no skolasbiedru izsmiekla. Apjomīgā pētījuma dati vēl tiek analizēti. Pēc pārbaudēm katram skolēnam izsniegts redzes novērtējuma skaidrojums, kas bija jāatdod vecākiem. Daudzi jaunāko klašu bērni sākotnēji no redzes pārbaudēm baidījās, atklāj speciāliste, taču ar jauno aparatūru redzes pārbaude notiek ātri – apmēram 10 minūtes, turklāt uzreiz ir precīzs rezultāts.

Docents Vitolds Grabovskis norāda: lai veiktu tālākus pētījumus, tostarp turpinātu izbraukumus uz skolām, ir nepieciešams finansējums, tāpēc Cietvielu fizikas institūta redzes uztveres sekcija priecāsies par jebkuru uzņēmēju iniciatīvu atbalstīt pētījumus. Studentu iniciatīvas projekts ir iespējams, pateicoties sadarbībai ar kompāniju Johnson&Johnson, kas dāvināja līdzekļus redzes skrīninga aparatūras iegādei. Redzes skrīnings ir specifiska profesionāla darbība, kurā jārēķinās ar ierobežotu pārbaudes laiku un ļoti lielu personāla atbildību. Ja skolā ir 1000 skolēnu, pat strādājot ar specializētu aparatūru, redzes pārbaudes procedūra prasa vismaz mēnesi laika, norāda speciālisti.

Svarīgākais