Ģimenes ārstiem nebūs jāpieņem vairāk pacientu

© Jānis Saliņš, f64

Ģimenes ārstiem tomēr nebūs jāstrādā vairāk, kā sākotnēji bija iecerējusi Veselības ministrija, lai kompensētu veselības aprūpes pakalpojumu nepieejamību.

Par to sestdien Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas konferencē pavēstīja ministrijas valsts sekretārs Armands Ploriņš, un šo ziņu ārsti uzņēma ar aplausiem. Tādējādi pacientu kopējais pieņemšanas laiks paliek līdzšinējais – ne mazāks par 20 stundām nedēļā, nevis 25 stundām nedēļā, kā bija paredzēts. Slodzes palielināšana, vienlaikus samazinot finansējumu, jau bija izsaukusi ģimenes ārstu neapmierinātību, no kuriem daļa šādus grozījumus līgumos ar Veselības un obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru nevēlējās parakstīt. Jāatgādina, ka ģimenes ārstiem par 20 procentiem tika samazināts atalgojums.

Joprojām primārā veselības aprūpe ir tā medicīnas joma, kurā samazinājumi bijuši vismazākie; tas tiek skaidrots ar primārās aprūpes lomu un salīdzinoši lētajām izmaksām veselības aprūpes sistēmā.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais