Vislielākais finanšu samazinājums ārstniecības jomā šogad būs slimnīcām

Ārstniecības jomā vislielākais līdzekļu samazinājums šogad būs slimnīcu sektoram, teikts informatīvajā ziņojumā par veiktajiem pasākumiem un sasniegtajiem rezultātiem veselības aprūpes sistēmas reorganizācijā, veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību trūcīgajiem un turpmāk plānoto, ar kuru Veselības ministrija (VM), šodien iepazīstināja valdību.

Ja pērn samaksai par stacionārās veselības aprūpes pakalpojumiem tika novirzīti 60,6% līdzekļu, tad šogad tie būs 52%. Turpretī no 32% līdz 38% pieaudzis ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas apmērs.

VM atzīst, ka līdz ar līdzekļu samazinājumu stacionāriem pastāv risks, ka iedzīvotāju sociāli ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanās varētu veicināt hronisku un savlaicīgi neārstētu saslimšanu skaita pieaugumu 2010.gadā, kas attiecīgi varētu būt par iemeslu neatliekamo hospitalizāciju skaita pieaugumam un attiecīgi augstākām kopējām izmaksām par stacionārajiem pakalpojumiem, nekā plānots.

2010.gadā pacientu stacionēšanu neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai plānots nodrošināt 22 slimnīcās, septiņās slimnīcās plānots sniegt aprūpes, bet 12 specializētos stacionāros pakalpojumus, kā arī paplašināt slimnīcu darbību ambulatorajā sektorā, attīstot dienas stacionārus un aprūpi mājās.

Stacionāro ārstniecības iestāžu konsolidāciju un skaita samazināšanu ir nepieciešams veikt arī turpmāk, tomēr tas nebūtu darāms ļoti strauji. Pirms vēl lielākas ārstniecības iestāžu konsolidācijas jāvērtē, vai slimnīcu nodrošinājums ar cilvēkresursiem, tehnoloģijām ir pietiekams pacientu plūsmas pārņemšanai no citām slimnīcām, lai nepieļautu tā sauktā pudeles kakla efekta izveidošanos, kad slimnīca nevar efektīvi aprūpēt lielu pacientu skaitu un tā rezultātā rodas negatīvas sekas, piemēram, pieaug ārstēšanas laiks, skaidro VM.

VM arī sola, ka 2010.gadā tiks turpināts darbs pie mājas aprūpes sniedzēju tīkla paplašināšanas, piesaistot pārprofilējamās slimnīcas un to darbiniekus reģionos, kas būtiski atvieglos arī sociālo situāciju darbiniekiem šajās iestādēs.

2010.gadā vismaz pusei no tām ģimenes ārstu praksēm, kuras atrodas ārpus republikas pilsētām, plānots piesaistīt otru māsu, kuras pienākumos ietilps pie ģimenes ārsta reģistrēto, trūcīgo pacientu apzināšana, aicināšana uz profilaktiskajām apskatēm, hronisko pacientu aprūpe, tādējādi radot iespēju ģimenes ārstam vairāk laika veltīt akūto pacientu aprūpei.

VM arī atgādina, ka tiks sniegts atbalsts maznodrošinātajiem un trūcīgajiem cilvēkiem, piedāvājot viņiem atlaides gan ārstniecības procesā, gan arī, pērkot kompensējamos medikamentus.

Līdz 1.jūlijam paredzēts pabeigt pašvaldību pārziņā esošo neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu iekļaušanu valsts vienotajā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā.

VM plāno arī izvērtēt to, cik pamatoti šai situācijā būtu Latvijā ieviest obligāto veselības apdrošināšanas sistēmu. VM izveidotā darba grupa par šo jautājumu ziņojumu plāno sagatavot līdz marta sākumam.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais