VM: Līdzekļu sadale ārstniecības iestādēm šogad bijusi korekta

Finansējuma sadale veselības aprūpes iestādēm šogad ir bijusi korekta, taču, lai kontrolētu līdzekļu izlietojumu šogad, Veselības ministrija (VM) katru mēnesi iesniegs ziņas valdībā par ārstēto pacientu skaitu un pārstrādi katrā no iestādēm, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātus informēja VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis.

Bundulis sacīja, ka informācija par janvāri tikšot iesniegta 20.februārī.

Analizējot situāciju veselības aprūpes jomā, Bundulis uzsvēra, ka jau otro gadu Veselības norēķinu centrs (VNC) finansējuma sadali saskaņo ar VM, līdz ar to arī dažādu pakalpojumu izslēgšana no pakalpojumu groza tiekot savstarpēji saskaņota gan ar VNC, gan ārstniecības iestādēm, gan arī ar galvenajiem speciālistiem.

VM pārstāvis arī atgādināja, ka šogad un arī nākotnē veselības aprūpes jomā lielāku uzsvaru plānots likt uz ambulatoro, nevis stacionāro palīdzību, kā tas bijis līdz šim.

Viņš arī stāstīja, ka jau pērn tika sagatavoti attiecīgi grozījumi atbilstošajos Ministru kabineta noteikumos par ģimenes ārstu darba laika pagarināšanu un viņu kvalitātes kritērijiem, taču līdz šim jaunās normas netika ieviestas, ņemot vērā ārstu iebildumus.

VNC direktors Andrejs Doveiks pastāstīja, ka šogad ģimenes ārstiem tiek piedāvāts slēgt līgumu arī sociālā spilvena pasākumiem, kas nozīmē, ka ģimenes ārsti varēs saņemt papildu medicīnas māsas trūcīgo cilvēku apkalpošanai. Viņš pauda pārliecību, ka visi ģimenes ārsti šo līgumu, visdrīzāk, neslēgs, taču tas būs arī sava veida eksperiments, jo ģimenes ārsti bieži ir teikuši, ka ar vienu medicīnas māsu viņiem pietrūkst.

Sēdes noslēgumā komisijas vadītāja Aija Barča (TP) uzsvēra, ka jautājums par veselības aprūpes politiku Latvijā komisijā tiks izskatīts arī turpmāk, pieaicinot ģimenes ārstu pārstāvjus, Veselības ekonomikas centra un Veselības inspekcijas amatpersonas.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais