Stradiņa slimnīca aicina uz vēža pārbaudēm

Atzīmējot Pasaules pretvēža dienu, P. Stradiņa slimnīca februārī rīko bezmaksas konsultācijas pacientiem ar aizdomām par krūts vēzi un prostatas vēzi.

Pretvēža dienas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību cīņai ar ļaundabīgo audzēju, šāgada vadmotīvs – profilaktiskie pasākumi. Lai veicinātu agrīno diagnostiku, akcijas laikā 11., 17. un 23. februārī uz bezmaksas konsultācijām slimnīcas Krūts slimību centrā aicinātas tās sievietes, kurām ir šādi simptomi: sataustīts vai izmeklējumos atklāts veidojums krūtīs, ievilkts un izmainīts krūtsgals, asiņaini izdalījumi no krūtsgala. Uz konsultācijām pie krūts ķirurga jāpiesakās iepriekš pa tālruni 67069793. Akcijas laikā 17. un 18. februārī bezmaksas konsultācijas vīriešiem ar priekšdziedzera jeb prostatas vēzi vai aizdomām par to sniegs slimnīcas urologi. Uz konsultācijām pie urologa jāpiesakās iepriekš pa tālruni 67069285.

Ārsti atgādina, ka savlaicīga diagnostika nozīmē saudzējošāku un efektīvāku ārstēšanu. Akcijas laikā urologa un krūts slimību speciālista konsultācijām nav nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

Lai uzlabotu vēža pacientu ārstēšanu, šodien P. Stradiņa slimnīcā atklās arī renovēto slimnīcas korpusu, kurā atradīsies Onkoloģijas klīnika – slimnīcā vienuviet būs izvietotas gan stacionāra nodaļas, gan ambulatorā daļa un dienas stacionārs, kā arī staru terapija. "Modernā staru terapijas aparatūra ļaus efektīvāk un drošāk veikt staru terapiju. Savukārt renovētās, gaišās telpas palīdzēs pacientiem vieglāk panest smago ārstēšanu, saglabāt optimismu un ticēt izveseļošanās brīnumam," uzskata klīnikas vadītāja Gunta Purkalne. Ārstu konsultācijas, onkoloģiskā diagnostika un ķirurģija slimnīcā ir par valsts līdzekļiem. Ar ģimenes ārsta nosūtījumu konsultācija pie ārsta maksā trīs latus, tālāko izmeklēšanu un vēža ārstēšanu arī finansē valsts, pacientam maksājot tikai attiecīgo pacienta iemaksu.

***

VIEDOKĻI

Arvīds Irmejs, P. Stradiņa slimnīcas Krūts slimību centra vadītājs:

– Slimnīcas mammologi saskaras ar situāciju, ka pēdējā laikā pie ārsta vēršas pacientes, kuras ar sataustītu veidojumu krūtīs dzīvo gadu vai pat divus un nav vērsušās pie speciālista. Ar šo bezmaksas akciju uzrunājam sievietes, kurām jau ir sūdzības, tādējādi no savas puses mazinot visus šķēršļus, kas kavē ārsta apmeklējumu.

Egils Vjaters, P. Stradiņa slimnīcas Uroloģijas centra vadītājs:

– Katram desmitajam vīrietim dzīves laikā konstatē prostatas ļaundabīgo audzēju. Agrīnās stadijās prostatas vēzis ir pilnībā izārstējams, tāpēc ir svarīgi vienu reizi gadā apmeklēt urologu specializētajā centrā, kas var nodrošināt mūsdienīgu pilna apjoma diagnostiku un ārstēšanu. Prostatas vēža riska grupā ir vīrieši no 50 līdz 70 gadiem.