Boka: Veselības aprūpe nereti tiek izmantota spekulatīviem mērķiem

Šodien pārspīlēti bieži tiek runāts par negācijām veselības aprūpes jomā un šo jomu ļoti bieži izmanto spekulatīviem politiskiem mērķiem, intervijā aģentūrai LETA sacīja Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Viesturs Boka.

Viņš atzina, ka veselības aprūpe ir atkarīga no sistēmas organizācijas, pieejamās naudas un diemžēl arī no politiskās gribas un konjunktūras. Viņš pats nav nevienas politiskās partijas biedrs, taču ir novērojis, ka veselības aprūpes jomas kritika tiek izmantota nolūkos ietekmēt pat ar veselības aprūpi nesaistītus jautājumus.

Boka uzskata, ka tendenci runāt negatīvi par medicīnu un veselības aprūpi veicina nozares īpatsvars cilvēka sociālo vērtību skalā un vienlaicīgi absolūta indivīda atkarība no nozares sev kritiskajos brīžos. Taču cilvēki bieži vien aizmirst runāt par labām lietām, bet tādu ir tikpat daudz, pat vairāk, nekā slikto, uzskata slimnīcas vadītājs.

Bieži publiskajā telpā parādās nepārbaudīta informācija par veselības aprūpes sfēru, tāpēc izvēršas skandāli, jo cilvēkam ir tendence jebkuru informāciju uztvert kā faktu un patiesību. Līdz ar to pēc saņemtajiem pārmetumiem apvainotās puses izteiktos argumentus sabiedrība uztver vienīgi kā taisnošanos, uzskata slimnīcas vadītājs.

Viņš arī atzīmē, ka nereti kontrolējošās iestādes slimnīcu darbību nevērtē pēc sasniegtajiem rezultātiem, piemēram, ārstēto pacientu skaita, sūdzību biežuma, bilances stāvokļa un citiem rādītājiem, bet meklē pārkāpumus un kontrolē tikai kādu no procesiem, pilnīgi to nesaistot ar gala produktu.

Arī runājot par slimnīcas organizētajiem iepirkumiem un pēc tam saņemtajiem pārmetumiem, Boka uzsver, ka vienīgais, kaut arī ļoti būtisks, kritērijs konkursā nevar būt cena, jo slimnīcai jau ir nācies saskarties ar grūtībām, kad tiek piedāvāts paveikt darbu par salīdzinoši nelielu summu, bet izpildītājs neievēro termiņus, kvalitātes kritērijus un ārstniecības iestāde gala rezultātā cieš zaudējumus bez reālām iespējām tos atgūt.

Pēc viņa sacītā, arī atsevišķu fizisku personu pierādītus pārkāpumus iepirkumu procedūrā nedrīkst piedēvēt juridiskai personai jeb visai iestādei kopumā, jo tādā gadījumā arī viena valdības pārstāvja kādreiz neveiksmīgu rīcību varētu attiecināt uz valsti kopumā, kas nebūtu korekti, jo katrs pats atbild par savu rīcību. Turklāt spriedums būtu jāizdara pēc faktu pārbaudes, uzskata Boka.

Tagad tiek runāts par centralizētiem iepirkumiem veselības aprūpes sistēmā, taču par to intensīvi sāka runāt tikai pēc atsevišķu fizisku personu pārkāpumiem, ko projicēja uz visu sistēmu kopumā, kuru nodēvēja par korumpētu. Tāpēc ir būtiski, lai jaunizveidotā sistēma patiešām strādātu labāk un aizdomu ēna tiktu novērsta, ir pārliecināts Boka.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais