Boka: Tukšās ārstu vietas Latvijā aizpildīs svešzemnieki

Ja Latvija nespēs pati sevi nodrošināt ar pietiekamu ārstu skaitu, tad pie mums brauks ārsti arī no citām valstīm, bet, visdrīzāk, ne no Rietumiem, komentējot situāciju veselības aprūpes jomā, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Viesturs Boka.

Neskatoties uz izskanējušām bažām par to, ka medicīnas personāls no Latvijas izbrauc, Boka šo situāciju neuztver kā traģēdiju. Viņš norāda, ka ārsti vienmēr ir rotējuši un rotēs no mazāk labas uz labāku valsti, taču ilgstoši tukšas vietas nekad nepaliek.

"Kam lemts aizbraukt, tas aizbrauks. Es nevienam nepārmetu un netiesāju, jo globalizācijas laikmetā visi esam pasaules pilsoņi. Nevaram norobežoties savos 64 589 kvadrātkilometros," savu nostāju pauž Boka.

Runājot par ārstiem, kuri Latvijā varētu ieceļot no citām valstīm, īpaši no Austrumu puslodes, Boka uzsver, ka, iespējams, mēs kļūdāmies, redzot globusam tikai vienu - Rietumu - puslodi. "Austrumu puslodē neredzu ne lielākas priekšrocības, ne defektus. Vienīgais jautājums - kā to uzņems Latvijas pacienti," situāciju raksturo Austrumu slimnīcas vadītājs.

Viņš stāsta, ka jau līdz šim Latvijā ir ieceļojuši daudzi mediķi no ārvalstīm, kuri ir integrējušies sabiedrībā un ir iemācījušies valodu. Turklāt viņi ir kvalificēti sava amata pratēji, kas, no pacientu viedokļa raugoties, ir būtiskākais.

Turklāt Latvijā tukšās vietas aizpildīs arī Latvijas augstskolu absolventi, jo, neskatoties uz negācijām par sistēmu kopumā, konkurss medicīnas jomā pērn nav mazinājies un ārsta profesija nav zaudējusi savu prestižu.

Pozitīvus vārdus Austrumu slimnīcas vadītājs velta arī medicīnas tūrismam, jo "arī eksports ir Latvijas medicīnas nākotne", kuru nevajadzētu ignorēt.

Jau šobrīd ārvalstis izrāda lielu interesi par pakalpojumiem Latvijā, piemēram, Austrumu slimnīcā liela interese esot par cilmes šūnu transplantāciju hematoloģijā, par jauno staru terapijas klīniku, kurā ir labākā aparatūra Baltijā un kas piedāvā efektīvu ārstēšanu. Turklāt arī izmaksas Rīgas Austrumu slimnīcā ir konkurētspējīgas.

Ņemot vērā situāciju, ka ārvalstu medicīnas tūristi ieplūdīs arī Latvijā, Austrumu slimnīcas vadītājs atzīst, ka angļu valoda būs jāmācās.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais