Rozentāle: Ienākumu nodokļa nomaksas sasaiste ar veselības aprūpes pieejamību nav risinājums

„Ienākumu nodokļa nomaksas sasaiste ar veselības aprūpes pieejamību nerisinās veselības nozares galveno problēmu – katastrofāli zemo finansējuma līmeni,” uzsver veselības ministre, profesore Baiba Rozentāle.

„Ministru prezidenta izveidotās darba grupas izstrādātā koncepcija nedod skaidrojumu, kādēļ šādas izmaiņas būtu nepieciešamas, bet esošais piedāvājums rada haosu gan nodokļu administrēšanā, gan veselības aprūpes saņemšanā, gan ārstniecības personāla darbā. Šādā situācijā mākslīgi tiek radīta sociālā spriedze un ārsti tiks nostādīti pret pacientu, kas nav pieļaujams. Uzskatu, ka nodokļu iekasēšanas jautājumi jārisina kompetentām institūcijām, nepadarot tiesības uz veselības aprūpi par instrumentu budžeta ieņēmumu palielināšanai.”

Veselības ministrija atbildes vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim noraida veselības aprūpes pieejamība saistīšanu ar nodokļu nomaksu, tādēļ neatbalsta Valsts kancelejas izstrādātā koncepcijas projekta „Valsts veselības apdrošināšanas koncepcija” tālāku virzību.

Veselības ministrija norāda, ka Latvijā veselības aprūpe tiek finansēta ar valsts budžeta dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem, tādējādi tiek novirzīti ne tikai līdzekļi no iedzīvotāju ienākumu nodokļa, bet arī citiem nodokļiem, tādēļ ienākumu nodokļa maksāšana vai nemaksāšana nav tieši saistīta ar veselības aprūpes sistēmu.

Tāpat tiek norādīts, ka, neskatoties uz samazinātajām pacientu iemaksām* jau šobrīd iedzīvotāji veic neproporcionāli augstus tiešos maksājumus. Tādēļ Veselības ministrija uzskata, ka jautājums par naudas resursu savākšanas veida maiņu veselības aprūpes sistēmai ir jāvērtē pēc būtības, nevis veselības aprūpes saņemšanas tiesības jāsasaista ar kāda nodokļa maksājumiem laikā, kad veselības aprūpi finansē no valsts budžeta dotācijas no vispārējiem ieņēmumiem.

*No 2010.gada 1.janvāra pacientu iemaksas pie ārsta speciālista samazinātas no 5 latiem līdz 3 latiem un par ārstēšanos slimnīcā no 12 latiem līdz 9,50 latiem par diennakti (sākot ar otro dienu).

Svarīgākais