Atgādina sievietēm par profilaktiskām vēža pārbaudēm

Pašlaik Latvijā ir ieviesti profilakses veidi, kas nākotnē varētu būtiski samazināt saslimstību ar dzemdes kakla vēzi. Tā mūsu valstī ir nepiedodami augsta – ik mēnesi no jauna vidēji tiek atklāti 20 saslimšanas gadījumi, bet vidēji 10 sievietes ar šo slimību mirst, norāda Ginekologu un dzemdniecības speciālistu asociācijas valdes locekle ārste Ilze Vīberga.

Šī ir Eiropas dzemdes kakla vēža profilakses nedēļa, ko jau ceturto gadu atzīmē arī Latvijā, šogad ar uzaicinājumu Iesaisties! Pasargā sevi jau šodien!

Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā Latvijā pieaugusi par 20 procentiem – tā ir sliktā ziņa. Taču pavisam noteikti ir arī labā vēsts. Dzemdes kakla vēža profilakses jomā Latvijā ir notikušas būtiskas pārmaiņas, jo kopš 2009. gada ir ieviests organizētais dzemdes kakla vēža skrīnings, un šogad tiks sākta 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija, īstenojot valsts programmu. Biedrība Papardes zieds, kas organizē profilakses nedēļu, tomēr norāda: tas, cik šie pasākumi būs efektīvi un visaptveroši, vairs nav atkarīgs no lēmumu pieņēmēju un finansētāju politiskās gribas, bet gan no pašām sievietēm.

Tiesa, pieejamie dati par organizētā skrīninga norisi rāda, ka joprojām tikai neliela daļa sieviešu, kuras saņēmušas uzaicinājumu, ir aizgājušas uz pārbaudēm. Liela daļa sieviešu nesaprot, ko šī vēstule nozīmē un ko ar to darīt, nezina arī tāpēc, ka pietiekami labi neprot latviešu valodu.

Pirmā gada laikā sieviešu atsaucība uz aicinājumu veikt dzemdes kakla vēža skrīningu kopumā ir vērtējama kā nepietiekama – vidēji tikai 13,2 procenti uzaicinājumus saņēmušo sieviešu atnāk pārbaudīties, tomēr tā ir augstāka nekā pirms organizētā dzemdes kakla vēža skrīninga ieviešanas. Salīdzinājumam – 2005. gadā brīvprātīgā skrīninga apstākļos aptvere nepārsniedza 9,6 procentus. Nepietiekamā atsaucība tiek skaidrota ar sieviešu sliktu informētību un skrīninga nozīmes neizpratni.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas metodiskās vadības kabineta vadītāja Ludmila Eņģele atzīst, ka sievietes nesaprot saņemtās vēstules tekstu un jēgu: "Ir gadījumi, kad laboratorija nosūtījumu skrīninga izmeklējumam saņem stipri saburzītu vai pat salīmētu no atsevišķiem gabaliem. Arī vēstules satura izklāsts ir sarežģīts un slikti saprotams, turklāt prasa labas latviešu valodas zināšanas." Ārsti priecē vienošanās, kas panākta ar veselības ministri Baibu Rozentāli par teksta tulkojuma nodrošināšanu angļu un krievu valodā šā gada uzaicinājuma vēstulēs.

Pēc Veselības norēķinu centra datiem, profilaktisko dzemdes kakla vēža izmeklējumu veikušas tikai 11,7 procenti sieviešu no tām, kuras saņēmušas uzaicinājumu. Krūts vēža profilaktisko pārbaudi mammogrāfiju – 18,7 procenti uzaicināto sieviešu.

Dzemdes kakla vēža profilakses nedēļas mērķis ir rosināt sievietes aizdomāties, kā viņas pašas, izmantojot visaptverošas profilakses iespējas, var pasargāt sevi no saslimšanas ar dzemdes kakla vēzi.

***

ORGANIZĒTĀS PROFILAKTISKĀS VĒŽA PĀRBAUDES

- Uzaicinājuma vēstules dzemdes kakla vēža profilaktiskajam izmeklējumam kopumā ir izsūtītas 208 359 sievietēm.

- Izmeklējumu veikušas 24 455 sievietes, tas ir, 11,7%.

- No izmeklētajām personām 607 sievietēm nepieciešami tālāki izmeklējumi diagnozes precizēšanai.

- Uzaicinājuma vēstules krūts vēža profilaktiskajam izmeklējumam nosūtītas 90 207 sievietēm.

- Mammogrāfijas izmeklējumu veikušas 16 860 sievietes, tas ir, 18,7%.

- No 16 860 izmeklētajām personām 208 sievietēm ir aizdomas par ļaundabīgo veidojumu, bet vēža šūnas atklātas 21 sievietei.

Avots: Veselības norēķinu centrs

***

UZZIŅAI

- Dzemdes kakla vēža attīstības riskam ir pakļautas gan jaunas, gan arī vecākas sievietes – ar to izraisošajiem cilvēka papilomas vīrusa onkogēnajiem tipiem pirmreizēji vai atkārtoti var inficēties ikviena sieviete neatkarīgi no vecuma un iedzimtības, ja vien viņai ir dzimumattiecības.

- Inficēšanās risks sākas jau ar pirmajām attiecībām, un tieši jaunu meiteņu/sieviešu vidū šā vīrusa onkogēno tipu sastopamība ir visaugstākā.

- Latvija, līdzīgi vairākumam Eiropas valstu, ir radusi iespēju sākt valsts apmaksātu 12 gadus vecu meiteņu vakcināciju. Latvijā tā būs pieejama no šā gada 1. septembra.

Avots: Papardes zieds

Latvijā

Nacionālā apvienība (NA) sākusi vākt parakstus, lai nosūtītu divus Saeimas deputātus no partijas "Stabilitātei" frakcijas - Jefimiju Klementjevu un Viktoru Pučku - uz valsts valodas prasmes pārbaudi, jo neesot pārliecības par viņu latviešu valodas zināšanām tādā līmenī, lai varētu pildīt deputāta pienākumus.

Svarīgākais