Ārpus Rīgas uz acu operācijām tiekot ātrāk

Situācijā, kad valsts budžeta līdzekļi nozarei ir samazināti, palielināt finansējumu kādai konkrētai pakalpojumu programmai nav iespējams, pēc Neatkarīgā publikācijas, komentējot bažas par nepietiekamo finansējumu operācijām dienas stacionāros oftalmoloģijā, uzsvēra Veselības norēķinu centrs (VNC).

Tā pārstāvis Toms Noviks turklāt norādīja – lai arī Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā un Latvijas–Amerikas acu centrā rindas ir garas, ir arī ārstniecības iestādes, kur pakalpojumu varot saņemt bez gaidīšanas, – šobrīd tas iespējams Ventspils un Jelgavas rajona slimnīcu dienas stacionāros.

Tāpēc VNC aicina iedzīvotājus pašus interesēties par rindu garumu konkrētās iestādēs, lai saņemtu veselības aprūpes pakalpojumu tur, kur gaidīšanas rinda ir īsāka. To, kāpēc vienā slimnīcā rinda ir garāka, bet citā īsāka, nozares pārstāvji līdz šim skaidrojuši ar pašu pacientu izvēli – cilvēki izraugās ne tikai ārstniecības iestādi, kas ir tuvāk dzīvesvietai, bet to, kur, viņuprāt, ir labāki speciālisti un lielākas garantijas ārstniecības rezultātam. Tāpēc, piemēram, arī lielajās slimnīcās, kur strādā zināmāki ārsti, parasti ir garākas rindas. Neatkarīgā jau rakstīja, ka P. Stradiņa slimnīcā rindā uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem jāgaida līdz trim gadiem, bet pārējās ārstniecības iestādēs galvaspilsētā – ilgāk par gadu.

Papildu līdzekļu piešķiršanu oftalmoloģijas dienas stacionāros, lai rindas saīsinātu, Veselības ministrija neplāno, jo VNC neveido budžeta līdzekļu rezerves. Kā skaidroja T. Noviks – līgumu finanšu apjomos tiek ietverti visi piešķirtie valsts budžeta līdzekļi, tādēļ palielināt kādas programmas, piemēram, dienas stacionāra oftalmoloģijā, finanšu apjomu iespējams, vienīgi samazinot finansējumu kādai citai pakalpojuma programmai vai arī ārstniecības iestādē pārskatot finansējuma izpildi starp pakalpojumu programmām līgumā noteiktā finanšu apjoma robežās.

Oftalmoloģijā dienas stacionāros lielākoties tiek veiktas kataraktas operācijas. Speciālisti norāda, ka parasti šīs operācijas gaidīšana neatstāj būtisku ietekmi uz vēlāko redzes rezultātu, taču slikta redze pati par sevi apgrūtina pacienta dzīvi, jo ir depresīvi pāris gadus dzīvot tumsā un neizmantot dzīvi pilnībā. Turklāt daudzos gadījumos apduļķotā lēca var sākt uzbriest un pievienoties glaukoma, un tad pacients jāoperē jau neatliekamā kārtā. Tāpēc pacientiem, kuri gaida rindā, nepieciešams regulāri pārbaudīt redzi pie acu ārsta.

Svarīgākais