Slimnīcām par 63 miljoniem latu samazina finansējumu

© Andrejs Terentjevs, f64

Valsts finansējums stacionārajai veselības aprūpei šogad būs vēl mazāks nekā pērn. Saskaņā ar Veselības norēķinu centra (VNC) informāciju samazinājums būs apmēram 63 miljoni latu, kas ir par 37% mazāk.

Šodien šo jautājumu paredzēts izskatīt Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā, uz kuru uzaicināti Veselības ministrijas pārstāvji un Latvijas Slimnīcu biedrības prezidents Jevgēņijs Kalējs.

VNC preses pārstāvis Toms Noviks Neatkarīgo informēja, ka plānotais finansējums stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai 2010. gadam ir 106 140 780 latu. 2009. gadā tas bija 169 246 517 latu. Jaunie līgumi ar slimnīcām gan vēl nav noslēgti. Norēķinu centrā sacīja, ka pašlaik vēl notiek līgumu grozījumu sagatavošana, taču šīs nedēļas laikā slimnīcām līgumu grozījumi tiks izsūtīti.

Slimnīcu pārstāvji jau pauduši bažas, ka tas nozīmēs vēl niecīgāku pakalpojumu pieejamību. Diennakts stacionāros plānveida palīdzība netiek sniegta, jo finansējuma pietika tikai neatliekamajai palīdzībai. Tagad nav skaidrs, vai naudas pietiks arī šim mērķim, turklāt arvien pieaugot akūto saslimšanas gadījumu skaits, jo, ņemot vērā ārstēšanas nepieejamību, slimības tiek ielaistas.

Veselības ministrijā savukārt pamato, ka uzsvars valsts apmaksātajā medicīnā jāliek uz primāro un ambulatoro veselības aprūpi; tas atrunāts arī Ministru kabineta noteikumos, kuros 2009. gada nogalē veikti būtiski grozījumi. Tāpēc arī finansējuma svaru kausi nosveras par labu šiem medicīniskās aprūpes līmeņiem.

Budžeta izdevumi kopā ar 24 miljoniem latu sociālā drošības tīkla stratēģijas naudas un deviņiem miljoniem Eiropas Savienības fondu finansējuma veselības nozarei šogad plānoti 432 780 295 latu apjomā. No šīs summas tieši ārstniecībai atvēlēti 238 miljoni latu, kompensējamo medikamentu un materiālu apmaksāšanai – 71,6 miljoni, centralizētai medikamentu un materiālu iegādei – 7 miljoni, zālēm reto slimību ārstēšanai bērniem – 700 000, infekcijas slimību diagnostikai, ārstēšanai un profilaksei – 17 miljoni latu.

Svarīgākais