Saslimstība ar jauno gripu iepriekšējā nedēļā samazinājusies sešas reizes

Iepriekšējā nedēļā saslimstība ar jauno A(H1N1) gripu Latvijā saruka aptuveni sešas reizes un bija reģistrēti 3,2 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotie akūtu augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa dati.

Salīdzinājumam, pirms divām nedēļām Latvijā tika reģistrēti vidēji 19,8 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Tomēr pacientu skaits ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām iepriekšējā nedēļā salīdzinājumā ar laiku pirms divām nedēļām pieauga par 23% - līdz 655,1 gadījumam uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir līdzīgs saslimstības līmenim pagājušās sezonas attiecīgā laika periodā.

Iepriekšējā nedēļā gripas aktivitāte tika novērota Daugavpilī, Liepājā un Valmierā, tomēr nevienā no pilsētām saslimstība nepārsniedza epidēmisko slieksni. Saslimstības samazinājums tika novērots visās pilsētās, izņemot Valmieru, kur kopš sezonas sākuma gripas gadījumi ambulatorajās monitoringa iestādēs netika reģistrēti.

Pacientu vēršanās pēc medicīniskās palīdzības ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām pieauga sešās pilsētās. Vislielākais saslimstības pieaugums tika novērots Rēzeknē, Jelgavā un Jūrmalā.

Visaugstākā saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām tika novērota bērniem vecuma grupā līdz četriem gadiem un arī vecuma grupā 5-14 gadi. Visās vecuma grupās saslimstība pieauga.

LIC operatīvā informācija arī liecina, ka iepriekšējā diennaktī jauni gripas saslimšanas gadījumi laboratoriski apstiprināti netika.

Jau ziņots, ka maksimālais saslimstības līmenis ar gripu bija sasniegts pirms mēneša, kad tika konstatēti 537,2 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Tāpat ziņots, ka Latvijā no pandēmiskās gripas A(H1N1) izraisītajām komplikācijām līdz šim miris 31 pacients.

Kā pastāstīja LIC pārstāve Liene Johansone, vēl joprojām Latvijā reģistrēta tikai jaunā gripa, bet sezonālās gripas saslimšanas gadījumi reģistrēti neesot.

Tāpat ziņots, ka pakāpeniski saslimstība ar jauno gripu Latvijā mazinās, taču LIC vadītājs Jāzeps Keišs neizslēdz iespēju, ka, līdzīgi kā citās valstīs, arī Latvijā saslimstībai ar gripu varētu būt vēl viens vilnis pavasarī. Viņš gan prognozē, ka tad saslimt varētu mazāks skaits cilvēku, ņemot vērā to, ka šoruden ar vīrusu inficējās ļoti liels skaits Latvijas iedzīvotāju, kuri tagad ir guvuši imunitāti.

LIC speciālisti atgādina, ka visas slimības ir nopietnas un pret tām jāattiecas nopietni, tādēļ, sajūtot pirmās gripas pazīmes un augstu temperatūru, uzreiz jāvēršas pie ģimenes ārsta, kā arī jāpaliek mājās. Ārstēšanos - miera režīmu - nedrīkst atlikt uz rītdienu.